Magánportákat zöldít Pokorni Zoltán, miután nincs több szabad hely közterületen

Őshonos facsemetéket ajándékozott a hegyvidéki lakosságnak a XII. kerületi önkormányzat. Mindezt azzal a céllal tették, hogy tovább zöldülhessen a kerület, ugyanis a közterületeken elfogytak azok a helyek, ahová árnyat adó fákat telepíthetnek. A facsemeték osztásával az önkormányzat nem titkolt vágyai között van, hogy a magánkertek ne csak tujából és gyepből álljanak.

2023. 11. 21. 16:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hegyvidék összterülete 74-75 százalékban zöld, amiben nemcsak az erdők vannak benne, hanem a rétek, parkok és a lakókertek is. Az önkormányzat a közterületek után a magánkertek zöldítését tűzte ki célul. Ezért a Hegyvidéki Önkormányzat ingyenfacsemetéket ajándékozott a helyi lakosoknak. Az Árnyékos Hegyvidék kezdeményezést a lakosok szavazataikkal támogatták, így kaphattak fákat a magánkertek. 

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester szerint a zöldterületek arányát közterületeken növelni szinte lehetetlen, hiszen már így is közel duplája a budapesti átlagnak.

A közterületeken csaknem minden fahelyet beültettünk, az elmúlt években nagyjából ezer fával gyarapodott az állomány. A következő fontos lépés a minőség javítása lehet, hogy a magánkertekbe ne a tuja és a gyep domináljon, hanem árnyat adó fák enyhítsék a nyári hőséget. 

Gyümölcsfákat nagyon kedvezményes áron osztottunk korábban is, most pedig ingyen kerülhetnek a kertekbe őshonos, lombhullató fák

 – húzta alá a polgármester, aki bízik abban: a most kiosztott előnevelt, konténeres csemetéket szakszerűen elültetik és pár éven belül már alattuk lehet üldögélni. 

A Hegyvidék önkormányzati lapjából kiderül: függetlenül attól, hogy a fák magán- és társasházi kertekbe kerülnek, valamennyiünk érdekét szolgálni fogják, mert a klímaváltozás miatt a 25 Celsius-fok feletti átlaghőmérsékletű hőségnapok számának emelkedésével kell számolni, így a városok élhetőségével kapcsolatban egyre inkább kulcskérdés lesz az árnyékolás.

Indul a magánkertek zöldítése. Fotó: Hegyvidéki Önkormányzat 

– Az pedig külön is örömteli, hogy az akcióban nemcsak a zöldövezetekben lakók vettek részt, hanem szép számmal igényeltek csemetéket a sűrűn beépített városrészek társasházai is. Ezek a fák nagyon jó helyre kerülnek az emeletes házak belső udvarain – tette hozzá Fonti Krisztina alpolgármester.

Borítókép: Fonti Krisztina alpolgármester (Fotó: Hegyvidéki Önkormányzat)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.