Fontos születésnapot ünnepeltek Hódmezővásárhelyen

A várost immáron két éve köti össze a tram-train Szegeddel.

Forrás: Délmagyarország2023. 11. 30. 22:18
tramtrain, vonat, Forrás: mavcsoport.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban volt két éve, hogy megkezdte utasforgalmi próbaüzemét a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között. A vasútvillamoson azóta folyamatos emelkedést mutatnak az utazásszámok. Októberben egy átlagos munkanapon már 4600 utazáshoz választották az utasok a járműtípust.

A MÁV–Start az évforduló alkalmából játékot szervezett. Hódmezővásárhelyen, az egyik legnépszerűbb megállóban, a Kossuth térnél játszhattak az utasok. A szerencsekeréken kipörgetett kérdésre helyes választ adók bögrét kaptak ajándékba. A tram-train elektromos kijelzőjén is megemlítették a második születésnapot.

A vasútvillamosok több mint 1,7 millió kilométert tettek meg az elmúlt két évben. Ez olyan, mintha 43-szor kerülték volna meg a Földet

– mondta a Kossuth téri megállóban tartott sajtótájékoztatón Biber Anett, a MÁV sajtószóvivője.

Hozzátette, a Szeged és Hódmezővásárhely között a MÁV–Start által üzemeltetett tram-train megbízható, 2023-ban 100 járatból 98 pontos volt. Egyre több utas számára vonzó alternatíva a tram-trainnel történő közlekedés, amelyhez hozzájárul a csúcsidei, 20 percenkénti közlekedés, illetve az idén bevezetett ország- és vármegyebérlet is.

A legtöbben továbbra is munkanapokon, a reggeli és délutáni időszakokban választják a vasútvillamost. 2023 októberében egy átlagos munkanapon mintegy 4600, egy átlagos szombaton 2500, vasárnaponként 1850 utazás történt a két város között. Hétköznap Hódmezővásárhely felé, hétvégén Szeged felé használják többen a járatokat. A vasútvillamosok késő este és hétvégén éjszaka is jelentős forgalmat bonyolítanak le. A járatok Szeged-Rókus és Algyő között a legkihasználtabbak. A legnépszerűbb megállók Hódmezővásárhelyen a Kossuth tér és a Hősök tere, Szegeden az Anna-kút és az Aradi vértanúk tere

 – ismertette Biber Anett. A szóvivő arról is beszélt, hogy a kötöttpályás jármű még mindig sokszor megzavarja a figyelmetlen, rutinból közlekedő autósokat, ami balesetekhez, többször a vasútvillamos sérüléséhez vezet.

Eddig 51-szer ütközött a vasútvillamos közúti járművel. Az esetek számában nem látható markánsan csökkenő tendencia. A tram-train 2022-ben összesen 28 alkalommal, idén eddig 23-szor szenvedett balesetet. Szeged területén 36, míg Hódmezővásárhelyen 15 ütközés történt az elmúlt két évben. Továbbra is arra biztatjuk az autósokat, hogy ne rutinból vezessenek, hanem legyenek fokozottan körültekintők a vasútvillamos útvonalán, különösen a körforgalmakban és a szűk útszakaszokon

 – fogalmazott a sajtószóvivő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MÁV-csoport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.