időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

Ha Brüsszelen múlik, nem lesz olyan ország, amit Magyarországnak nevezhetünk

Magyar Nemzet
2023.11.20. 11:42 2023.11.20. 11:48
Ha Brüsszelen múlik, nem lesz olyan ország, amit Magyarországnak nevezhetünk

A nagy ügyekben, amelyek egyaránt foglalkoztatják a magyarokat és más európaiakat, a magyar kormány álláspontja többségben van Európa más országaiban is – állítja Orbán Balázs.

Ha a migrációval, a gyerekeink nevelésével vagy a háborúval kapcsolatosan elfoglalt pozíciónk kérdésében azt tesszük, amit Brüsszelből kínálnak a magyaroknak, akkor

 pár évtized múlva nem lesz olyan ország, amit Magyarországnak nevezhetünk

 – mondta a közmédiában Orbán Balázs, aki szerint a brüsszeli javaslat alapvetően téves helyzetértékeléseken alapszik.

A miniszterelnök politikai igazgatója, utalva Orbán Viktor miniszterelnök Fidesz-kongresszuson elhangzott beszédére, úgy fogalmazott, Magyarország nem egy „nemország”. Hangsúlyozta, a magyar politika nem abból áll, hogy betartunk másoknak, azoknak az európaiaknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy mi is az Európai Unió részesei lehessünk. 

Van egy ellenmodell, ami azt mutatja, Európán belül lehet teljesen másképpen is berendezni a kormányzati politikát, és sikeres országot működtetni. Ez a két modell megélhet egymás mellett Európában, de mi nyilvánvalóan annak örülnénk, ha minél több ország inkább büszke lenne a nemzeti szuverenitására, inkább családbarát kormányzást folytatna, és a versenyképesség növelésére, a kapcsolatépítésre, nem pedig a blokkosodásra, a szankciós politikára helyezné a hangsúlyt a jövőben

 – mondta a politikus. 

Hozzátette, az európai parlamenti választásokon nagy esély mutatkozik arra, hogy ennek a modellnek a nemzetközi ismertsége erősödni fog a nyugat-európai társadalmakban. Jelezte, ezt kutatások is alátámasztják, amelyek minden európai országban egy meghatározott módszertan szerinti méréseken alapulnak. – A nagy ügyekben, amelyek egyaránt foglalkoztatják a magyarokat és más európaiakat, a magyar kormány álláspontja – ami értelmezhető a magyar nemzeti álláspontként –, többségben van Európa más országaiban is. Hiszen ha megkérdezik az emberektől, hogy szeretnének-e háborúba keveredni Oroszországgal, egyértelműen nemet mondanak. Szeretnék-e, hogy Ukrajna és Oroszország békét kössön? Erre a legtöbb országban igen a válasz. 

Arra pedig, hogy szeretnének-e illegális migrációt a saját országukban, nemet mondanak

 – sorolta. 

Orbán Balázs szerint mindez azt mutatja, hogy komoly bázisa van ennek a politikának, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy jelen pillanatban Magyarország az európai emberek hangja, kormányzati szinten csak Magyarország képes ezt az európai többségi véleményt következetesen kifejezni.

Hozzátette, a miniszterelnök kongresszusi helyzetértékelése szerint a legnehezebb kormányzati éveket élték meg. – Komoly nyomás alá került a magyar kormány, hogy mi is vegyünk részt a háborúban, majd súlyos mértékben hatottak a szankciós politika negatív következményei, mint az energiaárak elszabadulása és az infláció. 

Olyan nehéz időszak volt, amit nem gondoltunk volna, de sikerült azokat a vállalásokat teljesíteni, amiket a miniszterelnöki programadó beszédben kitűztünk magunknak. 

Meg tudtuk védeni a nyugdíjakat, a családtámogatásokat, valamint azt, hogy a magyar emberek fizessék a legalacsonyabb rezsit, és hogy aki dolgozni szeretne, annak legyen munkája – sorolta, jelezve, az infláció is elindult lefelé, így jövőre vissza lehet építeni a masszív növekedést, amihez az elmúlt időszakban hozzászoktunk. 

 

Borítókép: Orbán Balázs (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.