High-tech laboreszközöket szerzett be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja

A beruházás pályázati forrásból valósult meg.

Forrás: MTI2023. 11. 29. 19:08
BUZOGÁNY Zsuzsanna
Budapest, 2023. október 9. Buzogány Zsuzsanna hadnagy a mozgó laboratóriumban a labordiagnosztikai eszközök és mobillaboratóriumi konténerek beszerzését és telepítését célzó, 2,5 milliárd forintos európai uniós projekt zárórendezvényén, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában 2023. október 9-én. A beszerzett labordiagnosztikai eszközök egy részét az Észak-pesti Centrumkórház - Honvédkórház központi laboratóriuma, más részüket, valamint a két konténerbõl álló mobil laboratóriumot pedig az MH Egészségügyi Központ Járványvédelmi és Tudományos Kutatóintézet használja. Ezzel a Magyar Honvédség nemzetközi és szövetségesi szinten is jelentõs, élvonalbeli képességgel gazdagodott, amely egyaránt szolgálja a védelemegészségügyet és szükség esetén a civil lakosságot. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pályázati forrásból high-tech laboreszközöket szerzett be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, az eszközökkel katasztrófahelyzetekben a civil hatóságok védekezési és megelőzési feladatát támogatják – tájékoztat az MTI.

A központ a nemzeti katonai stratégiának megfelelően részt vállal a természeti vagy ipari katasztrófák elleni védelemben, illetve azok felszámolásában

 – emelte ki Pereszlényi Csaba István őrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ mobil biológiai laboratórium vezetője szerdán a pályázatot lezáró eseményén. Hozzátette: a feladat teljesítéséhez elengedhetetlenek a különböző laboratóriumi, diagnosztikai mérések, amelyeket a most beszerzett, úgynevezett stacioner, nagyműszeres analitikai eszközökkel valósítanak meg.

Többek között gázkromatográfiás eszközöket sikerült beszerezni, amelyek elsősorban ipari katasztrófák esetén az illékony vagy kevésbé hőstabil vegyi anyagok kimutatását teszik lehetővé – fejtette ki.

Az eszközökkel bővítették a laboratóriumi diagnosztikai kapacitásokat, és így új képességekkel is gazdagodott a központ – mondta Nagy Ágnes alezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Járványvédelmi és Tudományos Kutató Intézet megbízott vezetője.

Nagy Ágnes alezredes arra is felhívta a figyelmet, hogy a „reach back stacioner”, azaz úgynevezett háttér laboratórium hozzájárul, hogy a katona-egészségügy – katasztrófa esetén – segítse a lakosság egészségének megőrzését, a személy- és vagyonbiztonság növelését.

Az eszközbeszerzés a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program forrásaiból valósult meg – közölték.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.