Kitálalt a pedagógustüntetések szervezője, ez volt a valódi céljuk

Az azóta elbocsájtott Törley Katalin szerint meg kell tanulni szembeszállni az abuzív hatalommal.

2023. 11. 06. 10:49
null
Borítókép: Mire szedik a pénzt Törley Katalinék? (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Orbánnak mennie kell – szögezte le Törley Katalin azon a pódiumbeszélgetésen, amely az Elfogy a levegő című film bemutatóját követte. A Tanítanék Mozgalom vezetője, akivel Gulyás Márton beszélgetett, 

amellett, hogy a miniszterelnök távozását követelte, úgy fogalmazott, hogy mindez azonban nem elég, hiszen láttuk, hogy Kádár is ment, és utána nem sokkal újra kialakult egy autorista, paternalista, abuzív rendszer.

 – Meg kell tanulnunk azt, hogyan állunk szemben egy abuzív hatalommal, azt, hogyan utasítjuk el, hogyan állunk ki a saját jogainkért – mondta Törley, aki szerint lehet mondani, hogy Orbánnak mennie kell, nagyon örülne, ha menne, de akkor 15 év múlva jönne egy Kovács. – Meg kell tanulnunk, hogy az a Kovács, basszus, ne üljön rá a fejünkre – mondta a liberális volt tanár.

A beszélgetés apropóját adó film egyébként egy romániai tanár helyzetén keresztül hivatott bemutatni a magyar oktatás helyzetét. A leírás szerint a gimnáziumi irodalomtanár akkor kerül méltatlan helyzetbe, amikor kiderül, hogy egy Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló, a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot bemutató filmet ajánlott diákjainak. Gulyás Márton, aki szemlátomást el volt ájulva beszélgetőpartnerétől, meg is jegyezte, hogy

 a filmet állami támogatásból, az Inkubátor program hozzájárulásával forgathatták, de köszönet helyett cinikusan annyit mondott, ez az első és utolsó ilyen film, amit készíthettek. 

Az egyébként nem túl magasröptű beszélgetésből az is kiderült, hogy Törley Katalin iskolai asztalán mindig nagy rendetlenség volt, az egyik fiókjában például 15 évnyi, soha meg nem nézett borítékok és papírok voltak, ezeket haza kellett vinnie, amikor elbocsájtották.

A Tanítanék vezetője azt is elmondta, pályafutása alatt volt olyan, hogy egy kamaszkorral is küzdő fiatal az identitását keresve konfliktusba került, támadások érték, és tőle kért segítséget. Törley az elmondása szerint a családok életébe nem avatkozott bele, de a gyereknek megadta a szabadságot, hogy előtte őszintén beszélhessen, és együtt megkeresték a segítség lehetőségét.

15 éve is így  csináltam, és akkor is, mikor már ezek a törvények bejöttek, ami szerint nem is szabad semmi ilyet, az apa férfi, az anya nő kereten kívül bármiről beszélni

– mondta büszkén a volt tanár, aki szerint nem volt célja elvadítani a diákokat a szülőktől, de el kell fordulni a szülőktől ebben a korban, ez a normális.

Törley egyébként folyamatosan kételkedik mindenben, a saját tetteiben is.

 – Sosem vagyok biztos abban, amit csinálok, amit állítok, hanem mindig körbejárom, és kételkedem abban, hogy mi van. Ez nem egy könnyű út – mondta.

 

Borítókép: Törley Katalin (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.