Kunhalmi: Az MSZP szembenézett saját kormányzati múltjával

A szocialisták társelnöke szerint az MSZP a harmadik legerősebb párt, ennek némileg ellentmondanak a közvélemény-kutatások adatai.

2023. 11. 14. 8:16
KUNHALMI Ágnes
Budapest, 2023. június 16. Kunhalmi Ágnes, az MSZP vezérszónoka felszólal a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. június 16-án. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP ma a harmadik legnagyobb ellenzéki párt Magyarországon, a politikai palettán pont középen áll – mondta Kunhalmi Ágnes a 444-nek adott interjújában. A szocialisták társelnöke nem tudni mi alapján határozta meg a szocialisták népszerűségét, politikai erejét, mert közvélemény-kutatások sora mutatja azt, hogy az egykori állampárt utódja huzamosabb ideje a parlamenti küszöb alatt tanyázik, a Nézőpont és a Medián is egyaránt 1-2 százalékra mérte az MSZP-t.

Kunhalmi szerint pártja az elmúlt 13 év árát sokszorosan megfizette, egyébként ők tudták utoljára legyőzni a Fideszt.

– Az MSZP 2010-ben számot vetett azzal, hogy mi volt az, amit jól csinált kormányon, és mi volt az, amivel szakítania kell. Az MSZP szembenézett a saját kormányzati múltjával. 

Mint mondta, a rendszerváltással együtt járó szükségszerű társadalmi változásokért, az ebből fakadó negatívumokért és átalakulásokért is sokan, sokszorosan az MSZP-t tették felelőssé. 

– Soha nem fogom megtagadni sem én, sem a pártom a megépített autópályákat, a száz százalékkal emelt családi pótlékot, a tankötelezettség korhatárának 18 évre emelését vagy éppen a panelprogramot, és még sorolhatnám. Emellett az MSZP-kormányok alatt végig szabadon működtek a demokratikus intézmények, sajtószabadság volt, és az ügyészség is függetlenül működött. Mi akkor tisztességgel és becsülettel végrehajtottuk a programunkat – fogalmazott Kunhalmi, aki a párt új generációjáról azt mondta, 

megérkezett az első olyan generáció a párt vezetésébe, akiknek egyébként semmi közük a 2010 előtti eseményekhez és intézkedésekhez. Ilyen vagyok én, és ilyen Komjáthi Imre is, aki konkrétan 2018-ig a BorsodChemben dolgozott, de részben már Tóth Bertalan is ide tartozott.

Szerinte ők már hideg fejjel és objektíven, érzelmektől mentesen tudják mérlegelni azt, hogy mi az, amit az MSZP-nek vállalnia kell, mi az, amire büszkék lehetnek, és mi az, amivel szakítaniuk kell. – Szerintem azt a fajta mentalitást, hogy az MSZP miért hibás, le kell végre zárni. Ezért tudunk mi más ajánlatot tenni a hazai baloldalnak. Most már innen kell építkezni– mondta Kunhalmi Ágnes.

Az interjúban a politikus beszélt arról is, hogy milyen fontos az összefogás a Fidesszel szemben az ellenzéki oldalon, de szerinte mostanra ezzel nagyjából egyedül maradtak a pártok között – viszont ezt már ő sem bánja nagyon.

– Amit én az elmúlt napokban, hetekben láttam az ellenzéki oldalon, az olyan szinten kiábrándító, hogy eljutottam oda: 

ha tényleg nem értik az ellenzéki oldalon, mit kockáztatunk a megosztottság fenntartásával, akkor máshonnan közelítünk. Saját ajánlatot teszünk. Minden jogunk megvan hozzá, és minden lehetőségünk is megvan rá – hangsúlyozta Kunhalmi, aki szerint a baloldali gazdaságpolitikai fordulatot kell végrehajtani, melynek nem része a klasszikus megszorító politika. Kunhalmi szerint meg kell változtatni az adórendszert is.

Annak kapcsán, hogy a Momentum saját jelöltet állít Zuglóban Horváth Csabával szemben, Kunhalmi azt mondta, hogy hogy ezek az egyéni akciók a politikai öncélúságról szólnak, és egyfajta sértettségről. 

– Amikor Donáth Anna és a Momentum arról beszél, hogy nekik jár a jussuk, meg hogy többet szeretnének ebből a tortából. De miért nem a tortát akarjuk nagyítani? Miért a meglévő szeleteken vitatkozunk? 

– reagált Kunhalmi.

 

Borítókép: Kunhalmi Ágnes (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.