Még több helyen kell fizetniük a Budapesten parkoló autósoknak

Szerda délelőtt szavazták meg a Karácsony Gergely által jegyzett előterjesztést.

2023. 11. 29. 11:36
null
Budapest, 2023. március 20. Kizárólagos parkolási szakaszt kiegészítéssel ellátott várakozni tilos tábla a fõváros IX. kerületében, a Liliom utcában 2023. március 20-án. Ettõl a naptól 10 ezer forint szabálysértési bírsággal bünteti a ferencvárosi közterület-felügyelet azokat az autósokat, akik lakossági engedély nélkül este 6 és reggel 7 között a kizárólagos lakossági parkolóhelyeken hagyják autóikat a IX. kerületben. Reggel 7 óra és este 6 között ugyanolyan feltételekkel használhatja bárki ezeket a parkolókat, mint korábban. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerda délelőtti ülésén megszavazta a Fővárosi Közgyűlés azt a Karácsony Gergely által jegyzett előterjesztést, amely a taxiszolgáltatást érintő, illetve egyéb közlekedési tárgyú döntéseket is tartalmaz – olvasható a Világgazdaság cikkében.

A javaslat értelmében még több helyen kell fizetnie az autósoknak. 

Összesen négy kerület érintett, a IX., a XI., a XII. és a XIV. Azaz Ferencváros, Újbuda, Hegyvidék és Zugló. 

Egészen pontosan a következőképp változik a parkolás:

  • A IX. kerületben a „C” várakozási övezetet bővítik a Vágóhíd utca – Üllői út 0ľ Könyves Kálmán körút – Soroksári út által határolt területtel.
  • A XI. kerületben az Őrmezői térség „D” várakozási övezetből „C” övezetbe kerül a várakozási idő három órában történő maximalizálása érdekében. Továbbá a Hegyalja út – Budaörsi út – Zólyom köz – Zólyomi út – Radvány utca – Breznó köz által határolt terület, beleértve a határoló utakat is, továbbá a Nedecvár utca, Breznó köz és a Muskotály utca teljes hosszát bevonják a „C” várakozási övezetbe.
  • A XII. kerületi 9814/9 hrsz.-ú ingatlant (Istenhegyi út – Németvölgyi út találkozásánál) átsorolják „B” várakozási övezetből „A” övezetbe.
  • A XIV. kerületben a „C” várakozási övezetet bővítik a Csömöri út – Rákospatak u. – Vezér u. – Egressy út – Lőcsei út – Szugló u. – Fűrész u. – Bosnyák u. – Lőcsei út – Csömöri út által határolt területtel, valamint az Örs vezér tér 11–20. mögötti területet bevonják a várakozási övezetbe.

A városvezetés ennek indoklásában azt emelte ki, hogy az elmúlt időszakban egyes kerületi önkormányzatoktól javaslatokat kapott a parkolási övezetekkel kapcsolatban. 

Ezek átvezetése miatt van szükség a főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet (magyarán a parkolási rendelet) módosítására. 

Amint lapunkkorábban beszámolt, a főváros két budai és két pesti kerületben is hozzányúl a fizetős zónahatárokhoz és parkolási díjakhoz, van olyan utca, ahol a drágább kategóriába sorolják a díjszabást. Mindezt a főpolgármester más ügyekkel együttesen bocsátja szavazásra. Az ellenzéki többség várhatóan hozzájárul majd az újabb sarchoz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.