Megújítja családpolitikáját a kormány

Otthonteremtésre akár ötvenmillió forintos hitel is igénybe vehető gyerekszámtól függően jövő januártól.

Forrás: MTI2023. 11. 16. 11:59
HORNUNG Ágnes
Budapest, 2023. november 15. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelõs államtitkára beszél a Szülõk Háza Közhasznú Alapítvány Együtt felnövünk szülõtámogató és fejlesztõ programjának keretében megtartott rendezvényén, a kelenvölgyi központban 2023. november 15-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány igyekszik évről évre megújítani a családpolitikáját, ezért vezeti be a csok pluszt jövőre – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten. Hornung Ágnes az úgynevezett Ringató foglalkozásokat tartók és a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) az újbudai bölcsődei kisgyermeknevelőknek szervezett zenei képzésének zárórendezvényén vett részt. Itt úgy fogalmazott, a „gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kedves” Ringató módszer évről évre próbál megújulni annak érdekében, hogy még több családhoz eljusson, és közelebb hozza egymáshoz a családtagokat. Ugyanígy próbál megújulni a kormány családpolitikája is évről évre,

 a legújabb intézkedés a január 1-jétől igényelhető csok plusz lesz, amelynek köszönhetően 15, harminc- vagy ötvenmillió forintos hitel igényelhető a vállalt gyerekszámtól függően

– közölte az államtitkár. 

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója elmondta, hogy hat év után indították el ismét a Zenei nevelés a bölcsődében elnevezésű akkreditált tanfolyamot XI. kerületi kisgyermeknevelőknek. A tanfolyamon hetvenöten vettek részt. A Ficsak évek óta dolgozik azért, hogy Újbuda minél családbarátabb hellyé váljon, és bíznak benne, hogy a megújult csok-nak köszönhetően sok család választja majd otthonának a kerületet – mondta Király Nóra.
Gróh Ilona, a Ringató alapítója arról beszélt, hogy a művészetpedagógia képzésen nemcsak a szakmai tudást igyekezett átadni, hanem arra is törekedett, hogy a kisgyermeknevelők lelkileg is gazdagodjanak. A képzés lezárásaként a Fonó Budai Zeneházban ingyenes Ringató foglalkozást tartottak.

A Gróh Ilona által kidolgozott, 2006-ban indított Ringató-módszer a kodályi alapelvekre épül, lényege a kisgyermekeknek a zenei nevelésbe való korai bevonása az édesanyákkal közös, élményt adó játékos foglalkozások keretében. 

Az éneklés mellett a foglalkozásokhoz többek között az ölelés és a mondókázás is hozzátartozik. A módszer célja, hogy az éneklés ne legyen szorongás forrása a gyermekek számára. A foglalkozásokon már pár hónapos kisgyermekek is részt vehetnek.

Borítókép: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszél a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány Együtt felnövünk szülőtámogató és fejlesztő programjának keretében megtartott rendezvényén, a kelenvölgyi központban 2023. november 15-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.