Tejfölt az égési sebre? Elmondta az igazságot a népi gyógymódról a bőrpatológus

Tények és tévhitek a cikkben.

Forrás: Magyar Nemzet2023. 11. 09. 14:09
Abrasion,Wound,Arm,Injury,Bleeding
718957333 Fotó: kirov1976
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teával forrázta le az alkarját egy 85 éves nő, az égett sebet pedig tejföllel kente be. Ettől a seb teljesen elfertőződött, és ez zavart viselkedést okozott nála, a szomszédai ezt követően hívtak hozzá mentőt – számolt be az esetről korábban a Magyar Nemzet az Országos Mentőszolgálat bejegyzése alapján. A nőt életveszélyes állapotban szállították kórházba. 

Tőlem is meg szokták kérdezni, hogy jó-e a napégésre a tejföl – írja közösségi oldalán a bőrpatológus. Kuroli Enikő a következőképpen fogalmaz:

 „A válasz egyértelműen: NEM, mint ahogy az alábbi eset is mutatja. Jobbulást kívánok az idős néninek ezúton is!”

A szakértő portálunknak azt mondta, ilyen esetben hűtés és fertőtlenítés után azonnal be kell kötözni a sebet. „Ennyire egyszerű a helyzet, égési sérülésre nem teszünk tejfölt, ugyanis ez szepszishez vezethet.” A kommentszekcióban a bőrpatológus kifejti azt is, hogy miután a teát forró vízzel készítik, az a kórokozók zömét elpusztítja. 

„De még ha nem is, önmagában az erodált, hámfosztott terület már a külvilág kórokozói számára is könnyen elérhető behatolási kapu. Rá a tejföl pedig egy zsírréteget képez rajta, amivel a kórokozókat betakargatja, a gyógyulást meggátolja. Minden adott egy szepszishez” – összegzett Kuroli Enikő a Magyar Nemzetnek. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.