Magyarország számos kórházi fertőzéses mutatóban jobb az európai uniós átlagnál

Jól kezeli a fertőzéses betegségeket a magyar egészségügy, ugyanakkor a kézfertőtlenítésre és az antibiotikum helyes használatára nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk.

Forrás: MTI2023. 11. 09. 13:01
kórház, orvos Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kórházi fertőzések aránya mintegy fele az EU-átlagnak – mutatott rá az egészségügyi államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

Takács Péter elmondása szerint az unióban száz betegből hat-hét páciens érintett valamilyen kórházi fertőzésben, Magyarországon ez az arány négy százalék volt; a 2,3 millió kórházi bentfekvésre 78 ezer kórházi fertőzés jutott. Rámutatott:

az, hogy a magyar mutató jobb, mint az uniós, a kiváló tisztiorvosi és kórházi jelentési rendszernek, valamint a jól felkészült kórházhigiénés szakembereknek köszönhető.

A kórházi fertőzések a világon mindenütt kihívás az egészségügyi ellátóknak, különösen az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók terjedése okoz problémát – mondta, majd hozzátette: a témával foglalkozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Bizottságának legutóbbi ülése is, ahol elfogadták a régió 2030-ig szóló antimikrobiális rezisztencia ütemtervét.

Takács Péter „sületlenségnek” nevezte politikai ellenfeleik nyilatkozatait, amelyek szerint a kormány titkolja a kórházi fertőzések adatait. 

A tisztifőorvos minden év novemberében megjelenteti az erre vonatkozó adatokat, amire jogszabály is kötelezi – szögezte le. A politikus kitért arra, ha a jelentésben szereplő adatokat valaki nem egészségügyi szakértelemmel elemzi, az félrevezető lehet.

Politikai ellenfeleink és ellenzéki újságok ettől nem is riadnak vissza, ami kártékony, és aláássa az ellátórendszerbe vetett közbizalmat

 – fogalmazott.

Az államtitkár szerint az intézmények sorrendbe állítása a kórházi fertőzési adatok szerint helytelen, hiszen a különböző kórházak eltérő profilúak és eltérő állapotú betegeket kezelnek.

A tendencia mérhető, a kórházi fertőzések csökkentésére több kormányzati intézkedés is született. Ezek egyike a 2018-ban kiadott módszertani levél, amelyet más szakmai anyagokkal együtt évről évre felülvizsgálnak, aktualizálnak, és új ajánlásokat adnak közre – mondta.

 

Még mindig fontos a kézfertőtlenítés

A lakosságnak tudatában kell legyen a kézfertőtlenítés és az antibiotikumok helyes használatának – jelentette ki Takács Péter az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában a kórházi fertőzésekkel összefüggésben. 

Takács Péter kifejtette: a kórházba érkezőknek kívánják felhívni a figyelmét arra, hogy az intézménybe lépéskor mindenki használja a kitett fertőtlenítő szert. A koronavírus-járvány alatt mindenki fokozottan figyelt a kézfertőtlenítésre, 

azonban a veszély elmúltával „elkényelmesedtünk”, már nem fordítunk erre kellő figyelmet.

Az antibiotikumok helyes szedésére is fel kívánják hívni a lakosság figyelmét – mondta Takács Péer, majd hozzátette: arra, hogy a felírt készítményeket mindenki az orvos utasítása szerinti adagban és elrendelt ideig szedje.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.