Újabb vármegyében tarol a madárinfluenza, felszámolják az érintett állományt

A hatóságok azonnal elkezdték a járványügyi nyomozást, a védő- és felügyeleti körzeteket pedig kijelölték.

Forrás: MTI2023. 11. 14. 17:48
null
Kangra, 2021. január 6. A madárinfluenza emberre is veszélyes, halálos H5N1-es vírustörzsének vizsgálatához vesz mintát csirkétõl egy állatorvos az indiai Kangrában 2021. január 6-án. Az utóbbi hét napban mintegy 2300, különbözõ fajhoz tartozó madár tetemét találták meg egy tónál, és elõzetes vizsgálati eredmények szerint a H5N1-es vírust mutatták ki Szibériából és Mongóliából vándorló indiai ludak szervezetében. MTI/EPA/Szandzsaj Baid Fotó: Szandzsaj Baid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már Csongrád-Csanád vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölte kedden honlapján a hivatal.

Az illetékes hatóságok intézkedtek az érintett állományok felszámolásával kapcsolatban, valamint a védő- és felügyeleti körzeteket is kijelölték. A Csongrád-Csanád vármegyei Szentesen lévő, mintegy hatezer állatot számláló tenyészliba-állományban a „klasszikus” jelek – megemelkedett elhullás, idegrendszeri tünetek megjelenése, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése – utaltak a lehetséges madárinfluenza-fertőzésre. 

A Nébih laboratóriuma igazolta is a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét. A hatóságok azonnal elkezdték a járványügyi nyomozást, és az állományt rövidesen felszámolják. A szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, és a kockázatelemzés alapján meghatározták a felügyeleti, megfigyelési körzetet.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban már beszámolt, világviszonylatban az elmúlt húsz évben 21 országban mintegy 870 ember betegedett meg madárinfluenzában, közülük 457 halt bele a fertőzésbe. Az esetek az utóbbi években ritkultak, az elmúlt hét évben összesen mintegy 170 megbetegedést és ötven halálesetet jelentettek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Szandzsaj Baid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.