A baloldalt elérte az Amnesty-vezér testvérének számlagyárbotránya

A szivárványkoalíció pártjai meg sem próbálták megcáfolni Szaniszló Sándor DK-s polgármester kijelentéseit, amelyekkel arra utalt, hogy szoros összefüggés lehet a Vig Mór-féle számlagyár és a guruló dollárok ügye között – számolt be róla az Origó. A botránynak folyamatosan kerülnek elő olyan új szálai, amelyek a baloldali politika világába vezetnek.

2023. 12. 15. 8:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos kérdést vet fel a baloldali pártok érintettségével kapcsolatban Szaniszló Sándor azon kijelentése, hogy a Vig Mór-féle számlagyárnak köze lehet a külföldi kampányfinanszírozási botrányhoz – írja az Origó. Emlékezetes: a XVIII. kerület DK-s polgármestere sokat sejtető választ adott a Magyar Nemzet kérdésére, amikor a szerdai Fővárosi Közgyűlés előtt arról kérdeztük, hogy mi a véleménye a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által őrizetbe vett, majd később letartóztatott Vig Mór ügyéről.

A Demokratikus Koalíciónak semmi köze nem volt ezekhez az ügyekhez, amelyek külföldről származó kampányfinanszírozást érintenek

– fogalmazott Szaniszló. Amikor a meglepett újságíró visszakérdezett, a DK-s politikus a „minden mindennel összefügg” fordulattal megerősítette, hogy valóban van tudomása valamilyen összefüggésről a számlagyár és a külföldi kampányfinanszírozás között. 

 

Baloldali szálak

Szaniszló Sándor kijelentései kapcsán a Magyar Nemzet e-mailben megkereste a szivárványkoalíció összes pártja – a DK mellett a Momentum, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd – sajtóosztályát, ám eddig sehonnan nem érkezett válasz és kommünikét sem adtak ki. Egyebek mellett arról érdeklődtünk, hogy egyetértenek-e Szaniszló állításaival, s hogy milyen információk vannak a birtokukban a számlagyár, valamint a guruló dollárok összefonódásáról. 

Az ügy meglehetősen nagy visszhangot keltett, hiszen a gyanúsított Vig Mórnál, az Amnesty International Magyarországot vezető Vig Dávid testvérénél több száz millió forint értékben találtak fiktív számlákat egy minapi rajtaütés során. Ráadásul a botránynak folyamatosan, napi szinten bomlanak ki olyan új szálai, amelyek a baloldali politika világába vezetnek.

 

Vig cégtemető

Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere Vig Mórral pózolt közös fotón tavaly februárban egy sajtótájékoztatón, amikor azt jelentették be, hogy egy beruházás nyomán Vig cége telephelyet létesít a kerületben az elektromos szállítójármű-flottájának. Őrsi egyébként a sajtó kérdésére megerősítette, hogy kétszer vagy háromszor találkozott Vig Mórral, ám az ismeretségük jelentőségét bagatellizálni igyekezett. 

Emellett az ügyvédi praxisától eltiltott Vig cégtemetőként is működő kft.-jéhez jegyezték be Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat csoport egyik korábbi leányvállalatát. 

A Datalyze Research Kft. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmasának, Dessewffy Tibornak az érdekeltségébe tartozik. A DatAdatról az utóbbi hónapokban sok szó esett: a cégcsoport tulajdonosi és irányítói köre prominens baloldali politikusokból áll, a kulcspozíciókban Bajnai Gordon egykori baloldali kormányfő mellett Szigetvári Viktor, Ficsor Ádám, Molnár István ügyvéd és Dessewffy áll.

A dollárbaloldal kampányfinanszírozási botránya során kiderült: 

csaknem négymilliárd forint érkezett a szivárványkoalícióhoz az Amerikából és Svájcból, s pénzek tekintélyes része a cégcsoportnál landolt. 

Konkrétan több mint 1,5 milliárd forintnyi összeg kötött ki valamilyen DatAdat-érdekeltség számláján.  A Vig cégtemetőjében végző Datalyze Research Kft.-hez visszakanyarodva, érdekesség, hogy a pár száz fős borsodi faluban, Szegiben működő irodára bízták a könyvelési feladatokat. Ugyanitt található ugyanis a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőinek kifizetőhelye, valamint a könyvelése az Ezalényeg.hu baloldali álhírportált kiadó Oraculum 2020 Kft.-nek, amelyhez szintén milliárdos összeg jutott a guruló dollárokból. A kis falu könyvelőirodája azután került az érdeklődés középpontjába, hogy a DatAdat ügyei kapcsán nyomozó Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly szeptemberben házkutatást tartott a helyszínen.

 

Adóhatósági razzia, Amnesty International Magyarország

A már említett Dessewffy Tibor egyik vállalkozása szintén a Vig Mórhoz köthető, cégtemetőként is működő szolgáltatóhoz került. A Webpredict Kft. – amelynek tulajdonosa és ügyvezetője is Dessewffy Tibor – sajtóinformációk szerint a mesterséges intelligencia eszköztárával segítette volna az egyesült ellenzék kampányát.

A dátumok szintén azt erősítik, hogy a cég egyfajta választási projekt volt: 2021 augusztusában jött létre a Webpredict, 2022-ben, a voksolás évében volt a legnagyobb bevétele és 2023 májusára végelszámolás alá került. 

Dessewffynek van egy ugyanilyen nevű bejegyzett cége az észtországi Tallinban, a Webpredict OÜ, amely továbbra is működik. 

Víg Mór nevét egy november végi látványos adóhatósági razzia kapcsán ismerhette meg a közvélemény. A rózsadombi ingatlanban tartott házkutatások után az adóhatóság több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával vette őrizetbe a praxistól egyébként eltiltott ügyvédet, akinek letartóztatását a bíróság el is rendelte. Csakhamar az is kiderült, hogy nem ez Vig Mór egyetlen ügye: a férfi egy körözött bűnöző társaságában vehetett részt egy nemzetközi csalássorozatban. 

A letartóztatott férfi testvére, az Amnesty International Magyarországot igazgató Vig Dávid régi szereplője a magyar közéletnek. 

Vagyis inkább a Soros-hálózatnak: dolgozott a Magyar Helsinki Bizottságnál és a Soros-alapítványnak nevezett Open Society Foundationsnél is. Tevékenységét civil érdekképviseletnek álcázza, de valójában ellenzéki politikai szereplőként lép fel, a közösségi oldalán hemzsegnek a magyar kormányzat politikáját támadó provokatív bejegyzések. A két Vig közös cégét, a Help-Me Bt.-t is vizsgálják a hatóságok.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.