Béremelés, családtámogatás – biztató változások várhatók jövőre

Számos olyan kormányzati intézkedést is foganatosítottak, amelyek a magyar családoknak bizakodásra adhatnak okot.

2023. 12. 31. 9:18
család, gyerek, csok Fotó: pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány jó pár olyan döntést hozott, amelyek az új évben lépnek majd életbe – mondta közösségi oldalára feltöltött videójában Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hozzátette: olyan intézkedésekről van szó, amelyek sok magyar családnak jelenthetnek segítséget. 

Elindul az új csok plusz program, amely egy kedvezményes hitellehetőség, gyermeket vállaló párok vehetik igénybe, a vállalt gyermekek számától függően akár ötvenmillió forint értékben is – mondta a politikus, majd hozzátette: folytatódik a babaváró program is, amelynek keretösszege pedig 11 millió forintra nő. Bővül a falusi csok program is, amelynek  vissza nem térítendő támogatás összege itt ötven százalékkal, egyes esetekben még nagyobb mértékben emelkedik. 

A magyar családtámogatási rendszer tehát még ebben a sokféle nehézséggel terhelt időszakban is erősödik.

– hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: ezek mellett nő a gyed felső összeghatára, emelkedik a diplomás gyed és a gyermekek otthongondozási díjának összege is. 

Pozitív változás lesz a bérekkel kapcsolatban is 

– Az év végi megállapodásnak köszönhetően a minimálbérek is tovább emelkednek, januárban már az emelt összeg érkezik majd – mondta Dömötör Csaba, majd rámutatott:

ez azt is jelenti, hogy a minimálbérek több mint három és félszeresükre nőnek a jobboldali kormányzás kezdete óta.

Nem mellékes körülmény, hogy a minimálbérek növelése a többi bérsávban is emelkedést szokott hozni – jegyezte meg. Beszélt arról is, hogy januártól hat százalékkal emelkednek a nyugdíjak, februárban pedig érkezik a 13. havi juttatás is. Az infláció ellen pedig továbbra is védelmet jelent majd a nyugdíjkorrekció – magyarázta. A politikus hangsúlyozta, hogy az is fontos eredmény, hogy megvalósulhat a nagyobb arányú pedagógusbér-emelés is. 

Ez januártól átlagosan 32 százalékos béremelést jelent, amit 2025-ben és 2026-ban további emelési hullámok követhetnek. 

– mutatott rá. Hozzátette: a kormánynak az is fontos célja, hogy támogassa a zöldenergiát, ezért indul el az új napenergia-program. Szerinte ennek segítségével a családok akár ötmilliós támogatást is kaphatnak napenergia-felhasználásra és -tárolásra. Ez hosszú távon csökkentheti a családok energiaköltségeit és a környezeti terheket is – magyarázta.

– Az az egyáltalán nem titkos célunk, hogy Magyarország 2024-ben a gyarapodás útját járja. Mindenki számára érzékelhető módon, úgy, hogy közben továbbra is fenntartjuk a biztonságunkat. Ezzel a meggyőződéssel kívánok mindenkinek boldog és eredményekben gazdag új évet – zárta videóüzenetét Dömötör Csaba.

 Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.