Itt a második adventi gyertya misztériuma, amelynek Jézus keresztre feszítéséhez is köze van

Valószínűleg nem sok embernek kell magyarázni, hogy vasárnap meggyújtjuk az adventi koszorú második gyertyáját, azonban azt már valószínűleg kevesebben tudnák megmondani, hogy ez egészen pontosan mit szimbolizál.

2023. 12. 08. 18:30
Advent,Wreath,With,Two,Candles,Lit,For,The,Second,Week
2385678789 Fotó: Kara Gebhardt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy az idei advent egy kicsit más, mint a korábbiak. Hiszen valamivel rövidebb ideig tart a várakozás időszaka, ugyanis az első gyertyát december 3-án gyújtottuk meg. Ez azt jelenti, hogy az utolsó, azaz a negyedik gyertyán december 24-én lobban fel a láng.

Most vasárnap a második gyertyán van a sor. Hogy ez egészen pontosan mit jelképez, Dunavecse plébánosa, Bese Gergő atya mondta el a Magyar Nemzetnek.

– A második gyertya a remény gyertyája, ami a zsidó népet is szimbolizálja. Mert Isten megígérte, hogy közülük érkezik a Messiás. Ez a várakozás náluk a mai napig is tart – magyarázta a plébános, aki elmondta azt is, hogy miért nem tekintették Jézust a megváltójuknak.

– Mást vártak, egy katonát, egy felszabadító megváltót, olyat, aki lerázza a római igát, és felszabadítja őket katonailag és gazdaságilag is – magyarázta az atya. Hozzáfűzte: a papok, az írástudók, a farizeusok nem számítottak arra, hogy a megváltó tükröt tart eléjük, és példabeszédekben világít rá az emberi gyarlóságokra.

– Hogy nem teszünk különbséget szegény és gazdag között, a másikra úgy tekintünk, mint a felebarátunkra. Ez okozta tehát a konfliktust, ami odáig vezetett, hogy végül keresztre feszítették Jézust. A második adventi gyertya meggyújtásával erre emlékezünk – összegzett Dunavecse plébánosa, Bese Gergő atya.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.