Karácsonynak fizetnie kell, döntött a Kúria

A főpolgármestert ideiglenesen sem illeti meg mentesség az adófizetés alól.

2023. 12. 21. 15:04
Fővárosi közgyűlés Karácsony Gergely
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a Fővárosi Ítélőtábla által megítélt azonnali jogvédelem lejárt október 17-én, a Kúria ezen felül még hatályon kívül is helyezte az Ítélőtábla határozatát, tehát Karácsony Gergely nem kap mentességet az adófizetés alól – számolt be közösségi oldalán a pénzügyminiszter.

Varga Mihály rámutatott: a Kúria teljes egészében elfogadta a Kincstár fellebbezésében leírt indokokat, azaz a Kincstár ezidáig teljesen jogszerűen szedte be a főváros adótartozását.

Karácsony Gergelyt tehát bírósági végzés szerint ideiglenesen sem illeti meg mentesség az adófizetés alól, be kell tartania a törvényeket, és meg kell fizetnie a szegényebb településeket segítő szolidaritási hozzájárulást – magyarázta a tárcavezető.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, idén áprilisban Karácsony Gergely rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a főváros nem tud a központi költségvetésbe több különböző adót befizetni, amelyek öt-tízmilliárd forint körüli összegek, és azok átütemezését kérik az adóhatóságtól.

Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc miatt négy év alatt a csőd szélére került a főváros, annak ellenére, hogy több mint kétszázmilliárdos megtakarítást örökölt az új városvezetés Tarlós Istvántól

– mutatott rá korábban közleményében a Fidesz.

Emlékeztettek: mindezek mellett Karácsony és a dollárbaloldal a magyar szabályozást kijátszva fogadott el külföldi támogatást hazai kampányolásra. Ezzel a mai napig nem tudnak elszámolni, nem mondják meg, hogy kitől kapták a kötegelt eurókat. Mindenkinek világossá vált, hogy Budapesten változás kell – szögezték le. 

Korábban Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen közölte: a Magyar Államkincstár novemberben 5,6 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást inkasszált a főváros számláján. A főpolgármester-helyettes szerint ez jogszerűlen, mivel bírósági ítélet mondja ki, hogy a budapesti önkormányzat azonnali jogvédelmet élvez, így nem szedhető be tőle a törvény szerinti szolidaritási hozzájárulás.

Borítókép: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlésben (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.