Meghalt Ladányi János

A roma szociológus, emberi jogi aktivista hetvennégy éves volt.

2023. 12. 11. 7:12
Close,Up,Single,Candle,Light,And,Flame,On,Black,Background
1935876979 Close up single candle light and flame on black background Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt Ladányi János szociológus-professzor, az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb magyar társadalomtudósa – tudatta a közösségi oldalán a Roma Parlament elnöke. Horváth Aladár azt írta: 

az egyenlőség szociáldemokrata eszméisége talajáról vizsgálta a társadalmi valóságot és folyamatokat. Életét és munkásságát elméleti és cselekedeti szinten is az egyenlőtlenség, a kirekesztés csökkentésének és felszámolásának szentelte.

A nemzetközileg elismert kutató, egyetemi oktató széles palettán alkotott maradandót: doktoriját a szociális juttatások jövedelmi egyenlőtlenségekre gyakorolt hatásáról írta. Csanádi Gáborral 1987-ben közösen írt disszertációja Budapest térbeni-társadalmi szerkezetének változásairól készített kutatásuk összefoglalója. 2008-ban az MTA doktora címet a szociális és etnikai alapú lakóhelyi szegregáció formáinak változásaival foglalkozó munkájával nyerte el.

A roma szakpolitika mint tudomány területén is meghatározó jelentőségű tanulmányokat és könyveket tett le az asztalra

– fogalmazott Horváth Aladár. Ladányi János a tudományos tevékenysége mellett fizikailag is a romák mellé állt: a rendszerváltás hajnalán komplex falufejlesztési munkát végzett Csenyétén, majd rehabilitációs programot írt Cserehátnak. Nem rajta múlott a sikertelenség – tette hozzá Horváth Aladár. Emberi jogi mozgalmi feladatot is vállalt a Wallenberg Egyesületben, másfél évtizedig kurátora-szakmai tanácsadója volt a Roma Polgárjogi Alapítványnak – sorolta a roma politikus Ladányi érdemeit. 

Személyében a legnagyobbak között említhető, köztársaságpárti, baloldali tudóst gyászol az ország, s benne mi, a roma polgárjogi mozgalom tagjai. Nyugodj békében, János. Köszönöm a munkád s a barátságod

– írta Horváth Aladár.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.