Riasztást adtak ki ónos esőre, tartós havazás várható este a Dunántúlon

Néhány órán belül lecsaphat az ónos eső, a főváros sincs biztonságban.

Forrás: Met.hu2023. 12. 05. 16:55
null
München, 2023. december 2. Autójáról takarítja a havat egy férfi Münchenben 2023. december 2-án. MTI/AP/Matthias Schrader Fotó: Matthias Schrader
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ónos eső miatt adott ki riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat Veszprém vármegyében – olvasható a OMSZ weboldalán.

Csapadékzóna érkezik délnyugati irányból, amelynek jellemző halmazállapota kezdetben eső lesz, de a Dunántúlon már helyenként napközben ónos eső is előfordulhat. 

Kiemelten a Dunántúli-középhegység térségében (főleg Bakony) nagyobb mennyiségű ónos csapadék is eshet (1–3 mm).

Este a Dunakanyar, Budai-hegyek, Nógrád, illetve Mátra térségében lehet számítani átmeneti ónos esőre.

Jelentős havazás várható a Dunántúlon

Estétől nyugat felől a csapadék egyre inkább havazásba vált, tartós hóesés kezdődik a Dunántúlon. 

Szerda estig a legnagyobb mennyiség előzetes számítások alapján a Bakony–Mecsek vonalában hullhat, a magassággal felfelé haladva egyre vastagabb hótakaró valószínű.

Síkvidéken a kevéssel fagypont fölötti hőmérsékletnek köszönhetően általában ~5–15 cm vizes (tapadó) hóréteg jöhet össze, de a Somogyi-dombság, a Dunántúli-középhegység, kiemelten a Bakony 300 méter feletti részein, ahol végig fagyhat, ennél több, 20–30 cm-es vastag hóréteg is kialakulhat. A szerda esti órákban a csapadék súlypontja a középső országrészre, beleértve a főváros térségére is helyeződhet, ott is havazás kezdődik, melyből szerda éjfélig arrafelé lepel – 7 centiméteres olvadozó hóréteg összegyűlhet.

A magasabban fekvő részeken – pl. Budai-hegyek – ennél jóval nagyobb, a tíz centimétert meghaladó mennyiség is lehullhat.

A havazás folytatódik csütörtökön a déli órákig derült ki az előrejelzésből.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.