Továbbra is stabilan befektetésre ajánlja Magyarországot az egyik nagy hitelminősítő

Nem változtatott Magyarország besorolásán a Standard & Poor’s, de a pozitívumok mellett negatívumokat is kiemeltek.

2023. 12. 08. 23:04
ROTH, Gilles; VARGA Mihály
Brüsszel, 2023. december 8. Varga Mihály pénzügyminiszter és Gilles Roth luxemburgi pénzügyminiszter (b) az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának, az Ecofinnek a brüsszeli ülésén 2023. deccember 8-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásoknak megfelelően továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat a Standard & Poor’s, a hitelminősítő péntek esti jelentésében a stabil kilátáson sem változtatott írja a Világgazdaság.

Magyarország 2016 óta a befektetésre ajánlott kategóriában van, de az elmúlt évek kedvező folyamatai után a járványhelyzet, majd az orosz–ukrán háború elhúzódó hatásai láthatóvá váltak idehaza is, és erre a hitelminősítők is reagáltak 2023 elején.

A döntésnek komoly tétje volt, ezt az Erste elemzői is így látják: egy kilátásrontás is már csak egy hajszállal választana el bennünket a befektetésre nem ajánlott kategóriától, ami számos alapot arra késztethetne, hogy eladja a magyar állampapírjait.

 

A pénzügyminiszter is örült a hírnek

Varga Mihály a közösségi oldalán emelte ki a fejleményeket. A pénzügyminiszter azt írta: 

Jó hír: A Standard & Poor’s továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot.

 

 

Az infláció letörése után jöhet a növekedés

Töretlen a bizalom a magyar gazdaság iránt, a Standard and Poor’s megerősítette Magyarország adósság-besorolását, és továbbra is befektetésre ajánlja – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Hozzátették: a hatékony és eredményes kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a magyar gazdaság válságálló és a jelenlegi nehéz helyzetben is stabil lábakon áll. Ez tükröződik a Standard and Poor’s mai jelentésében, amely stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat, így újból megerősítette a magyar adósságbesorolást. Megállapítható, hogy 

a jelentős hitelminősítők mindegyike befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közleményében hangsúlyozta: Magyarország pénzügyei kiszámíthatók, transzparensek és stabilak. A szigorú költségvetési fegyelemnek köszönhetően a magyar államadósság csökkenő pályán van, miközben mértéke uniós átlag alatti szintet ér el. Az ikerdeficit megszűnt, a külkereskedelmi termékforgalom pedig újra többletet mutat. Ráadásul a nemzetközi tartalékok 40,9 milliárd eurós összeggel historikus, történelmi csúcson vannak, azaz Magyarország még soha sem rendelkezett akkora nemzetközi tartalékkal, mint novemberben.

Magyarország megítélése a nemzetközi pénzpiacokon kedvező, így az ország finanszírozási helyzete stabil és biztonságos. Ezt bizonyítja a töretlen nemzetközi bizalom is, amit a sikeres kötvényaukciók és az FDI folyamatos beáramlása jelez. A Magyar Államkincstár mellett idén az Eximbank és a Magyar Fejlesztési Bank is különösen sikeres kötvénykibocsátást bonyolított le, nagy érdeklődés mellett, több mint hárommilliárd dollárnyi forrást bevonva nemzetközi befektetőktől. Az állampapírok hozamszintje pedig jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, június óta például az ötéves állampapírok hozama 2,4 százalékot mérséklődött.

2023 az infláció letörésének, 2024 pedig a növekedés helyreállításának az éve.

Az infláció csökkentése jó ütemben halad, a kormány októberre egy számjegyűre, novemberre pedig már 7,9 százalékra szorította le, miközben a hazai gazdasági környezet is egyre kedvezőbb képet mutat. A reálbérek nőnek, teljes a foglalkoztatottság, miközben történelmi mélyponton van az álláskeresők száma. A harmadik negyedévben pedig az unión belül a magyar gazdaság bővült a negyedik legnagyobb mértékben. Az EU-ban évek óta a magyar beruházási ráta az egyik legmagasabb, ez idén sem lesz másképp, 26-27 százalék között alakulhat a mutató.

A gazdasági kilátások folyamatosan javulnak.

2024 a gazdasági visszapattanás éve lesz, így a növekedés újra visszatérhet a dinamikus, 4 százalékos tartományba.

Ezzel tovább folytatódik a felzárkózás, és újabb lépést tehet Magyarország afelé, hogy 2030-ra elérje az uniós fejlettség 90 százalékát. Ehhez az kell, hogy a lakosság fogyasztása bővüljön, a vállalkozások pedig beruházzanak, amit az egyre csökkenő hitelkamatok is támogatnak – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Borítókép: Varga Mihály (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.