Újabb vármegyét ért el a madárinfluenza

Madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatta ki Győr-Moson-Sopron vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, az érintett állomány felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van – közölte a Nébih szerdán az MTI-vel.

Forrás: MTI2023. 12. 20. 17:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Bőnyön található, mintegy 26 500 példányt számláló hízópulykatelepen az állatok gubbasztása és a megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartóban. A Nébih laboratóriuma a tájékoztatás szerint a vírus H5N1 altípusát igazolta.

A gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és megállapították a 10 kilométer sugarú felügyeleti, azaz megfigyelési körzetet.

A mostani és a korábbi esetek is bizonyítják, a magas patogenitású madárinfluenza vírusa továbbra is jelen van az országban – hangsúlyozta közleményében a Nébih.

Bár a védő- és megfigyelési körzetek feloldása egyes érintett területeken megkezdődött, a járványügyi fegyelmen továbbra sem szabad lazítani, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy további baromfitartó telepek ne váljanak érintetté a járványban – tették hozzá.

Az ágazat és a hatóság közös érdeke, hogy minél előbb elkezdődhessen az állományok újratelepítése, ezért a Nébih továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy következetesen és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat – írta a hatóság.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.