Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában – számolt be a hivatal a pénteki közleményében.
A kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy a megfelelő hűtésnek fontos szerepe van az élelmiszer-biztonság megőrzésében és az élelmiszer-pazarlás csökkentésében a karácsonyi időszakban is.
Egy átlagos magyar fogyasztó egy év leforgása alatt hatvan kilogramm élelmiszerhulladékot termel, ebből 24 kilogramm elkerülhető lenne.
A pazarlás mérsékléséhez az élelmiszerek kezelésében elengedhetetlen a megfelelő tudás és a tudatos hozzáállás. Azt írják, számos olyan praktika van, amelyek alkalmazásával a hűtő és a fagyasztó még nagyobb segítséggé válhat az élelmiszer-pazarlás elleni harcban.
Fontos odafigyelni a megfelelő hőmérséklet-tartományra, az elrendezésre és az időzítésre, a hűtendő élelmiszerekre és azokra is, amelyeknek árthat a hűtve tárolás.
A fagyasztás és kiolvasztás helyes és biztonságos módjáról sem szabad megfeledkezni, valamint a hűtőtakarítás lépéseiről vagy éppen arról, mi a teendő áramszünet esetén – sorolta a Nébih.
A Maradék nélkül program legújabb útmutatója ezeket az ismereteket egy helyen foglalja össze. A megszerzett tudás most akár értékes nyereményre is váltható a Maradék nélkül december 1. és 22. között tartó adventi kvízjátékában.