Átalakul az érettségi és a felvételi

Január második felében várható a 2023/2024-es tanév érettségivizsga-időszakára történő jelentkezés, a felsőoktatási felvételire pedig külön kell jelentkezni, ennek a határideje február 15. – közölte lapunkkal az Oktatási Hivatal. A Kulturális és Innovációs Minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy idéntől az egyetemek határozzák meg, mire adható a felvételhez szükséges pontszámok egyötöde.

2024. 01. 12. 10:09
_CZ_5416
Érettségi Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átalakuló érettségivizsga-rendszer részleteiről tájékoztatta lapunkat a vizsgák lebonyolításáért felelős Oktatási Hivatal (OH). Mint írták, a 2024. évi május–júniusi vizsgaidőszakban május 3-án kezdődnek és május 27-ig tartanak az írásbeli érettségi vizsgák. 

Az első, mindenki számára kötelező írásbeli május 6-án kilenc órakor a magyar nyelv és irodalom vizsga lesz, amit a matematika, a történelem, majd az angol és a német nyelv követ. 

Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5-én kezdődnek és június 12-ig tartanak, a középszintű szóbeli vizsgák június 17. és július 3. között lesznek – adta hírül a hivatal.

Az érettségi vizsgára az erre a célra szolgáló lapon lehet jelentkezni, amelyet az érettségi jelentkezést fogadó intézménybe kell benyújtani. Hangsúlyozták: fontos, hogy a felsőoktatási intézményekbe történő jelentkezés határideje február 15-e, és az a Felvi.hu honlapon az e-felvételi használatával történik. Az érettségi vizsgára és a felsőoktatási felvételi eljárásba külön-külön kell jelentkezni, a két jelentkezés nem váltja ki, illetve nem helyettesíti egymást. A 2023/2024. tanév május–júniusi vizsgaidőszakára várhatóan január második felétől kezdhető meg a jelentkezés benyújtása – hívta fel a figyelmet az OH. Mint arról beszámoltak, idéntől már kizárólag az új követelmények szerint lehet csak érettségi vizsgát tenni.

Ez évtől jelentősen változik a pontszámítás módja a felsőoktatási felvételi eljárásban. Ezzel kapcsolatban a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) azt tudatta, hogy a friss pontszámítási szabályok alapján működő kalkulátorban egyszerre három szakra is pontszámot számolhatnak a jelentkezők. Közölték, hogy a 2024 szeptemberében kezdődő képzések felvételi eljárásában a pontszámítás alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén ötszáz pontos rendszerben történik. A pontszám összeállhat a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből vagy az érettségi pontok kétszereséből (maximum négyszáz pont), amihez további száz intézményi pont szerezhető. 

Kiemelték, az egyetemek és a főiskolák határozzák meg, hogy milyen eredményekért, követelményekért adnak pontokat. 

A szakképzésben tanulók esetében a szakmai vizsga eredménye is figyelembe vehető a pontszámításnál.
Mint ismertették, a jelentkező pontszámát a számára legkedvezőbb módon számítják ki. Az intézmények egyes szakjaikon előírhatják az emelt szintű érettségi vizsgát, ami nem egységesen kötelező eleme a felsőoktatásba való bejutásnak, de előnyt jelent a pontok számításánál. Fontos változás az elmúlt évekhez képest, hogy az emelt szintű érettségit az érettségi pontok számításánál százszázalékos értéken, a középszintű érettségit pedig 67 százalékos értéken számítják át. A felsőoktatási intézmények határozhatják meg az egyes szakjaikon érvényes minimum-ponthatárt is, amely alatt nem lehet felvenni a jelentkezőket – írta a KIM.

A Felvi.hu oldalon található felvételi tájékoztató és a meghirdetett képzésekről szóló információk január végéig frissülnek, így érdemes folyamatosan tájékozódni a jelentkezési határidő előtt. A felvételi során ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni, és megjelölhető mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is. A jelentkezőknek meg kell határozniuk a kiválasztott képzések sorrendjét, ugyanis egy jelentkező csak egy helyre vehető fel, mégpedig az általa megjelöltek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a felvételi ponthatárt.
A ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik ki.

 

Borítókép: Ez évtől jelentősen változik a pontszámítás módja (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.