Jogszerűtlenül szed útdíjat Budapest vezetése

Felszólították őket, hogy fejezzék be.

Forrás: MTI2024. 01. 29. 16:05
illusztráció Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teherforgalmat korlátozhatják, de behajtási díjat nem szedhetnek az önkormányzatok – tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala (BFK) hétfőn az MTI-t.

A Karácsony Gergely állításaival szemben valójában a fővárosi önkormányzat jogszerűen tényleg szabályozhatja a budapesti teherforgalmat, de útdíjat nem szedhet a behajtási engedélyekért – fogalmaz közleményében a BFK.

A kormányhivatal nem a korlátozás megszüntetésére, csak a jogszabályok betartására kéri a városházát. Az elmúlt években a Kúria több vidéki város esetében kimondta, hogy jogellenesek a teherforgalommal kapcsolatos útdíj beszedésére irányuló önkormányzati rendeletek – idézték fel.

Budapest Főváros Kormányhivatala ezért arra kérte a fővárosi önkormányzatot, hogy szüntesse meg a jogellenes helyzetet, azaz az útdíj szedését.

A fővárosi önkormányzatnak továbbra is lehetősége van arra, hogy szabályozza a főváros egyes övezeteibe behajtó teherforgalmat, azaz a budapestiek érdekét és a helyi adottságokat szem előtt tartva korlátozza vagy tiltsa a behajtást – írják a közleményében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.