Lezsák Sándor kapta az idei Wekerle Sándor-nagydíjat

Az idén százéves Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György adta át a magas állami kitüntetést.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank2024. 01. 18. 18:37
Budapest, 2024. január 18. – Matolcsy György jegybankelnök ünnepélyes keretek között átadta a 2021-ben állami díjként újraalapított Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díjakat. A Nagydíjat idén Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, az Innovációs Különdíjat Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Junior díját pedig Neszveda Gábor, az MNB Gazdaságtudományi ismeretterjesztési főosztályának vezetője vehette át. Forrás: Magyar Nemzeti Bank
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy György jegybankelnök ünnepélyes keretek között csütörtökön átadta a 2021-ben állami díjként újraalapított Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díjakat A nagydíjat idén Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az Innovációs Különdíjat Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Junior díját pedig Neszveda Gábor, az MNB Gazdaságtudományi ismeretterjesztési főosztályának vezetője vehette át – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A díjátadón elmondott köszöntőbeszédében Matolcsy György megnyitotta 

a százéves Magyar Nemzeti Bank centenáriumi emlékévét,

és nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Wekerle-díjat a jegybank gondozhatja, hiszen Wekerle Sándor korának egyik legkiemelkedőbb személyisége volt. A jegybankelnök emlékeztetett rá, hogy Popovics Sándor, az ország első jegybankelnöke Wekerle Sándor pénzügyminiszter mellett kezdte karrierjét, mielőtt 1908-tól az Osztrák–Magyar Bank, 1924-től pedig a megalakuló Magyar Nemzeti Bank vezetője lett. Wekerle haladó szellemiségével, az általa végrehajtott reformokkal és újító reneszánsz látásmódjával a hazai polgárosodás elszánt képviselője volt, aki a Kárpát-medencei egységes gazdasági tér felépítésén dolgozott, emlékéhez méltóan pedig az idei díjazottak is az innovációt képviselik, illetve a haza tehetségek gondozása mellett a határokon átívelő gazdasági és kulturális együttműködések kibővítésén munkálkodnak.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A jegybank elnöke Lezsák Sándort tanárként és politikusként méltatta, aki amellett, hogy József Attila-díjas költő, parlamenti képviselőként és az Országgyűlés alelnökeként a rendszerváltás óta aktív alakítója a magyar polgári közéletnek. Matolcsy György kiemelte, hogy a Lezsák Sándor által alapított Lakiteleki Népfőiskola régóta azt a nemes célt szolgálja, hogy kollégiumi és tanfolyami felnőttképzéseivel a legkisebb településekre is eljusson és javítsa ott élők életminőségét.

Lezsák Sándor beszédében külön köszöntötte az alapítását ünneplő jegybankot, amely Matolcsy György vezetésével méltó módon képviseli Wekerle azon munkásságát és szellemiségét, hogy csakis a feladataira, a nemzetgazdasági célokra koncentrál.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Az idei évben először adományozott Innovációs Különdíjban részesített Potápi Árpád János életművének részeként a jegybankelnök a „nemzetpolitikai fordulatot” hangsúlyozta ki, amely az oktatás és a kultúra mellett a gazdasági szempontokat is előtérbe helyezte. Koordinálása mellett a nemzetpolitika olyan típusú támogatási rendszer kialakítását ösztönözte, ami a külhoni magyarság szülőföldön való boldogulását segíti elő, de a magyar közösségekre gyakorolt pozitív hatáson túlmenően az otthont adó régió fejlődéséhez is hozzájárulnak.

Potápi Árpád János szerint óriási elismerés számára a díj, és beszédében megköszönte munkatársainak azokat a közösen véghez vitt projekteket, melyek stabil alapot biztosítottak a Kárpát-medencei gazdasági egység megerősítéséhez.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A Junior-díjas Neszveda Gáborról Matolcsy György elmondta: a díj elnyerésében döntő szerepet játszott, hogy a jegybank oktatási-kutatási tevékenységének oszlopos tagjaként több egyetemen is oktat, két doktori iskolában témavezető, illetve kulcsszerepet vállalt az MNB Tanszék – majd Intézet – oktatási programjainak megújításában, és koordinálta a Neumann János Egyetemen a Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás mesterszakának összeállítását.

A Junior-díjat kapó Neszveda Gábor elmondta, hogy hálás azért a támogató közegért, amit a jegybank vezetése biztosít és külön megköszönte a kollégáinak a Kárpát-medencei tehetségek felkutatásáért tett erőfeszítéseiket.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Borítókép: Az átadón készült kép (Forrás: Magyar Nemzeti Bank)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.