Még a Medián is a kormánypártok erősödéséről számolt be

A közvélemény-kutatás szerint az ellenzék támogatottsága csökkent az utóbbi hónapokban.

2024. 01. 24. 13:38
GULYÁS Gergely; BENKŐ Tibor; NÉMETH Szilárd; ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt; GYÜRK András; ROGÁN Antal; KÁSLER Miklós; SEMJÉNNÉ MENUS Gabriella; MÁGER Andrea
Budapest, 2022. április 3. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Mögötte Semjénné Menus Gabriella, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje, Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke és Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b-j). MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma minden harmadik ember, a választani tudó biztos szavazók közül pedig minden második a Fidesz–KDNP-re voksolna – derült ki a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásából. Mint jelezték, a kormánypártok újbóli erősödése azonban nem jár együtt a bizonytalanok számának csökkenésével, sőt a párt nélküliek, tehát a választani nem akaró vagy nem tudó polgárok 37 százalékos aránya a mostani ciklus rekordjának számít.

A felmérés készítői szerint az elbizonytalanodás kétségtelenül elsősorban az ellenzéket sújtja. 

Kevés kivétellel mindegyik ellenzéki párt veszített szeptember óta egy-két százalékot, és egyikük sem tudott hajszálnyit sem erősödni. A lemorzsolódás ellenére – ha a választani tudó biztos szavazók mostani számából indulunk ki – a kevesebb mint fél év múlva esedékes európai parlamenti választásokon akár négy vagy öt ellenzéki párt is mandátumhoz juthat, de addig még nagy helyezkedés és versengés várható, különös tekintettel az azonos időben sorra kerülő önkormányzati választásokra – derült ki. A Medián szerint az EP-választás elsősorban akkor adhatna némi esélyt az ellenzéknek, ha sikerülne a voksolást, a tétet megemelve, mintegy az EU-tagságról szóló népszavazássá, a magyar tagság melletti kiállássá transzformálni.

A felmérés rámutatott arra is, hogy az évkezdet mérsékelten javuló közhangulatot hozott, a tavaly őszi mélypont (65 százalék) után valamivel kevesebben érzik úgy, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok (57 százalék). Emellett kiderült, hogy a kormányváltást óhajtók tavaly szeptemberi abszolút többsége relatívvá, 52 százalékról 48 százalékra olvadt.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz–KDNP eredményváró rendezvényén a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.