Megdőlt a melegrekord, a múlt században még szibériai hideget is mértek ezen a napon

Az előzetes adatok alapján több helyen is magasabb hőmérsékletet mértek csütörtökön az eddigi rekordnál.

2024. 01. 04. 21:00
nyár, napsütés Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdőlt a napi melegrekord: a Tolna vármegyei Bátán 16,4 fokot mértek csütörtökön – tudatta közösségi oldalán a HungaroMet.

Az erre a napra vonatkozó 15,7 fokos eddigi országos melegrekordot Drávaszabolcson mérték 2022-ben.  

 

A Komárom-Esztergom vármegyei hírportál arra emlékeztet, hogy volt idő, amikor az évnek ezen a napján majdnem 40 fokkal hidegebb volt, mint ma. A január 4-i napi hidegrekordot Bábolna tartja, immáron nyolcvanhat éve.

1938-ban mínusz 27,5 fokot mértek ezen a napon.

Az MTI annak idején így tudósított az akkori időjárásról:

az óceáni eredetű, kissé enyhébb páradús levegő előrehaladásában Németország déli részein, Franciaországban, valamint az Alpok északi oldalán okoz kiterjedt havazásokat. Hazánkban tovább tartott a rendkívüli hideg uralma és a hőmérséklet napközben nyugaton csak mínusz 6–mínusz 7 fokig, keleten mínusz 8–mínusz 9 fokig emelkedett, az esti órákban pedig keleten sok helyen a mínusz 15 fok alá szállott, sőt Debrecenben mínusz 19 fokot mértek. Kisebb havazás többfelé volt az esti órákban. A nyugati határszéleken havazott. A hegyeken a hóviszonyok változatlanul jók.

A hóréteg vastagsága akkor a Kékesen 40 centis, Dobogókőn 37 centis, Nagyszénáson 28 centis volt. A hidegrekordot megelőző este a fővárosban mínusz 14 fokot mértek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.