Megszentelték a Balatont + videó

A szertartást Szűcs Imre balatonlellei plébános végezte el vízkereszt ünnepén.

2024. 01. 07. 20:28
Szűcs Imre plébános megszenteli a Balatont Forrás: Sonline/Németh Levente
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány éve indította el a vízszentelési kezdeményezést a balatonlellei pap. A hajókikötőnél szombaton este több tucatnyian gyűltek össze, és szinte mindenki vitt haza magával a megszentelt balatoni vízből – számolt be a Somogy Vármegyei Hírportál.

– Amit meghintenek ezzel a szentelt vízzel, az a hitünk szerint áldott lesz – hangsúlyozta Szűcs Imre. – Sok mindenre fel lehet használni ezt a vizet. A leggyakrabban viszont azokat szokták meghinteni vele, akik nagyon messzi útra indulnak el. Természetesen a lakást is meg lehet szentelni vele.

Mivel ezt a vizet a pap megáldotta, szentelmény lett belőle, mely a gonosz léleknek úgymond az ellensége.

Az ember saját magát is megáldhatja a szenteltvízzel, ha belenyúl, és keresztet vet. Akkor is szokták használni, ha egy otthon meghalt embert beletesznek a koporsóba – tette hozzá a balatonlellei plébános.

Mielőtt Szűcs Imre megszentelte a Balatont, szentmisét tartott a balatonlellei katolikus templomban. A zsúfolásig megtelt szentélyben a szertartáson a Balaton Vox kórus is közreműködött.

A vízszentelés hagyománya a harmadik századból ered. Az ünnep „Epiphania Domini”, az Úr megjelenése néven volt ismert. Jézus születésére utaltak az ünneppel. Száz évvel később a római katolikus egyház úgy látta jónak, hogy Jézus születését a legyőzhetetlen napra helyezi át. Vízkeresztkor nyugaton a háromkirályokat ünnepelték, keleten pedig azt, hogy Jézust megkeresztelték a Jordán folyóban.

Fotó: Sonline/Németh Levente

A Veszprém Vármegyei Hírportál arról írt, hogy a nádudvari strandra is meghirdettek egy Balaton-szentelést vasárnap délelőttre. A hagyományos szentelési szertartást a Veszprémi Érsekség és Balatonudvari önkormányzatának támogatásával az aszófői plébánia és a helyi római katolikus közösség szervezte. Az eseményt megelőzően a szentmisét tartottak a templomban, amelyen az aszófői Szent László-templom kórusa énekelt.

 

A Túrt és a Tiszát is megszentelték

Az egyik legrégebbi egyházi ünnepen szentelnek vizet a római katolikus templomokban, illetve a görögkatolikusok a folyók, patakok partján. Obbágy László rozsályi és Pallai Béla nagypeleskei parókus atyák a gyülekezeteikkel a Szatmár innenső és a túlsó oldaláról a Túr folyó vizét szentelték meg Nagyhódosnál – írja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Hírportál.

A Délmagyarország arról adott hírt, hogy Szegednél a Tiszát szentelte meg a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség. A hívek és az érdeklődők a partról és a Horthy Csónakház felől követték figyelemmel a szertartást, amelyről a lap galériát is készített.

Fotó: Délmagyarország/Török János

Borítókép: A Balaton megszentelése (Fotó: Sonline/Németh Levente)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.