Amerikai–magyar hadgyakorlat gyorsnaszádokkal

A két ország különleges erőinek hadgyakorlatát megtekintette David Pressman nagykövet is.

2024. 02. 22. 14:05
null
Fotó: Janka Szitas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai és magyar különleges erőkkel töltötte a napot az Egyesült Államok budapesti nagykövete – derült ki az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének Facebook-oldalán közzétett bejegyzésből. 

A két ország különleges erői gyakorlatoztak a gyors hajókkal Forrás: Facebook/U.S. Embassy Budapest

Mint írták, Magyarország a NATO tagjaként élvonalbeli védelmi felszerelésekhez és szakértelemhez fér hozzá. A posztból kiderült, a két ország különleges erői SOC-R folyami gyorsnaszáddal gyakorlatoztak, amelyet David Pressman budapesti nagykövet is megtekintett.

Mint arról korábban a Magyar Nemzet beszámolt, Korom Ferenc vezérkari főnök 2021 májusában jelentette be, hogy a Magyar Honvédség amerikai folyami hadihajókat rendszeresít. Az amerikai Excess Defense Articles (EDA) programban a szövetséges és partner haderők kapnak katonai eszközöket csökkentett áron vagy katonai segély formájában.

A SOC-R hajók folyami járőrözésre, harcra kifejlesztett nagy sebességű vízi járművek jelentős fedélzeti fegyverzettel. 

A légi úton is szállítható vízi járművek négyfős személyzet mellett nyolc kommandóst szállíthatnak. Igen jelentős tűzerőt képvisel a hajóosztály. Az amerikai hadseregben két darab nagy tűzgyorsaságú GAU–17 minigun forgógéppuska, egy darab ötven kaliberű nehézgéppuska, két 7,62 mm-es könnyű géppuska, valamint két darab negyven milliméteres Mk 19 automata gránátvető van a gyorshajók fedélzetén. A két, egyenként 440 lóerős motorral hajtott naszád negyvencsomós, közel 75 kilométeres óránkénti sebességre képes.

Borítókép: Jelenet az amerikai és magyar különleges erők gyakorlatáról (Forrás: U.S. Embassy Budapest/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.