Később kezdődik a vakáció, érdemes mielőbb jelentkezni nyári táborba

A hosszabb tanév és a rövidebb vakációs időszak alapból nehezebb helyzetet teremt a szülők számára, miközben a pedagógusok béremelése miatt a nyári időszakban kevesebb tanár vállalhat másodállást gyerektáborokban.

2024. 02. 06. 17:22
null
Tata, 2018. augusztus 13. Gyerekek a Tatai Anyanyelvi Táborban a tatai Öreg-tó Kempingben a megnyitó napján, 2018. augusztus 13-án. A Rákóczi Szövetség anyanyelvi táborában száztíz, a Felvidékrõl, Kárpátaljáról és a diaszpórából érkezõ általános iskolás korú diák vesz részt. MTI Fotó: Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szülők és gyermekek ellentmondásos helyzetben találják magukat az idei nyári szünetben – mondta a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportálnak a Táborfigyelő portál vezetője. Tóth Béla kiemelte:

a 2023/24-es tanév utolsó tanítási napja 2024. június 21., péntek lesz, így a táborok döntő többsége június 24-én, hétfőn indul az idei nyári szünetben.

A szakember szerint a hosszabb tanév és az ebből eredő rövidebb nyári szünet számos érdekes és ellentmondásos helyzetet teremt. Sok szülő örömmel fogadja a változást, mivel kevesebb időre kell felügyeletet biztosítaniuk gyermekeiknek a nyári szünet alatt. Az egy héttel rövidebb szünet azonban más problémákat vet fel, különösen azok számára, akik szívesen részt vesznek a különféle nyári táborokban.

Az eddig 11 hetes időszak helyett most csak 10 hét áll rendelkezésre a táborokra

– mutatott rá Tóth Béla. Ez a rövidítés komoly kihívásokat jelenthet azon szülők számára, akik az elmúlt években gyermeküket több táborba íratták be a nyári szünet alatt, és így terveztek idén is.

A kínálat szűkülése, amely a táborhelyek számának változatlanságából adódik, azt eredményezheti, hogy sok gyerek lemarad azokról a kreatív, fejlesztő és szórakoztató programokról, amelyeket a táborok kínálnak. Azok a családok, akik korábban kihasználták a hosszabb szünetet és gyermekeik több táborban vettek részt, most kénytelenek lesznek egy szűkebb időszakból választani.

 

Nehéz helyzetbe kerülhetnek a szülők

Tavaly 230 ezer diák táborozott a nyár folyamán, ami növekedésnek számít a 2022-ben mért számokhoz képest, és Tóth Béla bízik abban, ez idén sem lesz másképp. Rámutatott:

a magyarországi pedagógus-béremelés hozzájárul ahhoz, hogy a nyári időszakban kevesebb tanár vállaljon másodállást gyerektáborokban.

Az esetlegesen kevesebb tanár részvétele miatt a táborhelyeknek nehezebb lesz megfelelő mennyiségű, minőségű humán erőforrást, felügyelőt, csoportvezetőt találni.

Tóth Béla szavai szerint a táborok száma is csökkenhet, és a szervezőknek komolyabb kihívásokkal kell szembenézniük a személyi állományuk összeállítása terén. Fontos, hogy a szülők időben lefoglalják gyermekeik nyári táborait annak érdekében, így biztosítva a gyerekek megfelelő felügyeletét és élménydús időtöltését.

A vakáció és a kínálat szűkülése miatt a táborok kapacitása korlátozottabb, így az időben történő foglalás lehet a kulcs a megfelelő programokhoz való hozzáféréshez. A szakember úgy számol, körülbelül 10-15 százalékos emelkedésre kell számítani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.