Kövér holdsarló és káprázatos kráterek a terminátor mentén

Csütörtökön a kövér holdsarló, az alatta elhelyezkedő Jupiter, valamint az Uránusz, pénteken pedig a Fiastyúk és a Hold együttállása nyújt különleges látványt az esti égbolton.

Forrás: MTI2024. 02. 15. 10:38
Hollókõ, 2023. augusztus 13. A hosszú expozíciós idõvel készült képen csíkot húz az égen egy hullócsillag (felül) - alatta repülõgépek fényei - a hollókõi vár felett 2023. augusztus 12-én, a Perseida meteorraj hullásának idején. A Perseidák az egyik legismertebb, sûrû csillaghullást elõidézõ meteorraj. A raj sok apró porszemcsébõl áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. MTI/Komka Péter Fotó: MTI/Komka Péter Forrás: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön 18.15-től egy égi háromszög figyelhető meg a délnyugati égbolton. Szabad szemmel a kövér holdsarló és az alatta elhelyezkedő ragyogó Jupiter nyújt különleges látványt, ami az együttállás második legfényesebb tagja lesz. Hozzájuk csatlakozik majd az Uránusz, azonban ez utóbbi megfigyeléséhez mindenképp távcsőre lesz szükség – írja közleményében a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Ugyanezen az estén káprázatos kráterek várják a negyvenszázalékos holdfázisban gyönyörködőket a terminátor vonala mentén. A kora esti órákban a Theophilius–Cyrillus–Catharina kráter hármasa lesz észlelhető a Hold egyenlítője alatt.

 Kisebb távcsővel százszoros nagyításon már jól megfigyelhetők a Hold eme felszíni csodái.

Pénteken a Fiastyúk és a Hold együttállása nyújt majd különleges látványt. Sötétedés után, 18.30-kor a páros már egészen magasan tündököl az égen, délnyugati irányban. A Hold 22.23-kor lesz legközelebb a Fiastyúk nyílhalmazhoz. Ekkor egy kis kézitávcsővel szemlélve a párost, a Fiastyúk csillagaitól egy holdkorongnyi távolságra jár majd a fényes Hold. 

A Hold–Fiastyúk találkozó 22.23-as fénypontját egy hatos csillaglánc is díszíti majd, amit szintén könnyen megtalálható lesz egy kézitávcsővel.

A jelenségről és annak megfigyeléséről részletes blogbejegyzés olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.