Sosem volt még ilyen meleg

Az idei január volt az eddigi legmelegebb a feljegyzések kezdete óta – jelentette az Európai Unió Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálata. Szerdán pedig megdőlt a napi fővárosi melegrekord Budapesten.

2024. 02. 08. 13:02
Melegrekord
Melegrekord Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét harmadik napján, szerdán is megdőlt a fővárosi melegrekord  közölte a HungaroMet.

A napok óta tartó februári tavaszban újabb fővárosi rekord született:

szerdán Újpesten 15,1 fokot mértek.

Ezen a napon 2011-ben Pestszentlőrincen 15 fok volt a maximum.

 

A kontinensen is dőlt a rekord

Az idei január volt az eddigi legmelegebb a feljegyzések kezdete óta – közölte csütörtökön kiadott jelentésében az Európai Unió Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálata (C3S). A C3S adatbázisa 1950-ig nyúlik vissza.

Adataik szerint a korábbi januári melegrekordot 2020-ban mérték. Az 1850-től vezetett globális feljegyzések szerint

2023 volt a Föld legmelegebb éve,

az emberi tevékenység okozta klímaváltozás és a Csendes-óceán keleti részének felszíni vízrétegét felmelegítő El Nino jelenség miatt, amely emelte a globális hőmérsékletet.

Tavaly június óta minden hónap a világ legmelegebb hónapja volt a korábbi évek azonos időszakához képest.

Nemcsak, hogy ez volt a legmelegebb január a feljegyzések szerint, hanem olyan 12 hónapos időszakon vagyunk túl, amelynek hőmérséklete több mint 1,5 fokkal meghaladta az iparosodás előtti kor hőmérsékletét, amire referenciaként tekintünk

mondta Samantha Burgess, a C3S igazgatóhelyettese.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentése az egyetlen módja, hogy megállítsuk a globális hőmérséklet emelkedését

– hangsúlyozta Burgess.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény azt a célt tűzte ki, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy a globális felmelegedés átlépje a másfél fokot, és ezzel elkerüljék a klímaváltozás súlyosabb és visszafordíthatatlanabb következményeit. Ugyanakkor annak ellenére, hogy a globális hőmérséklet egy 12 hónapos időszakban meghaladta a másfél fokos küszöböt, ez még nem jelenti a párizsi klímacél megvalósításának kudarcát, mert a klímacél az évtizedek alatt mért globális átlaghőmérsékletre vonatkozik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.