V. Németh Zsolt: Az ország felén a Nemzeti Vízművek biztosítja a víziközmű-szolgáltatást

Januártól már az ország felén a Nemzeti Vízművek Zrt. biztosítja a víziközmű-szolgáltatást.

Forrás: BAMA2024. 02. 11. 9:57
A borítókép illusztráció. (Forrás: Pixabay)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

V. Németh Zsolt az M1 műsorában a vízközmű szolgáltatással kapcsolatban felidézte: tavaly 844 önkormányzat döntött úgy, hogy átadják az ellátási felelősséget, illetve az ehhez kapcsolódó víziközmű-vagyont, és csatlakoznak az állami szolgáltatók köréhez.

Az államtitkár a Baranya vármegyei hírportál szerint kiemelte, hogy a 

korábbi szervezeti integrációk során a műszaki integráció nem történt meg, most lehetőség van erre.

A hálózati vízveszteség csökkentése érdekében rekonstrukciós programot indítanak, a rekonstrukciós feladatok megvalósítását előkészítő tervezéshez támogatást biztosítanak az érintett víziközmű-szolgáltatóknak – ismertette. Példaként említette, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében két szolgáltató is van, ahol ötven százalék körüli a hálózati vízveszteség, tehát a kitermelt víznek a fele nem jut el a fogyasztókig.

A rendszerek összekötése lehetőséget teremt az energiatakarékosságra is, a víz árában ugyanis csaknem negyven százalék az elektromos energia ára. Ha a vízveszteséget csökkentik, akkor az erre eső energiát is meg lehet spórolni

– mutatott rá.

V. Németh Zsolt elmondta, hogy a Nemzeti Vízművek Zrt. a vis maior helyzetek kezelése érdekében létrehozza az állami tulajdonban lévő víziközművek közös raktárbázisát.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy 

nem szeretnék megszüntetni a kapcsolatot az önkormányzatokkal azután sem, hogy átadták az ellátást, ezért a Nemzeti Vízműveken belül minden szolgáltatónál önkormányzati konzultációs tanácsot hoznak létre.

V. Németh Zsolt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: 

az elmúlt évtized a víziközmű-ágazat sikeridőszaka volt, de a fejlesztésekre koncentráltak, mintegy ezermilliárd forintnyi beruházás történt. Ugyanakkor nem kapott kellő figyelmet az ivóvízhálózatok megújítása.

Idén meghaladja a százmilliárd forintot az a forrás, amelyet kifejezetten a régi hálózatok megújítására szeretnének fordítani – jelezte az államtitkár.

 Borítókép: illusztráció. (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.