Dömötör: A baloldal sosem támogatta a gyermekvédelem ügyét

Az államtitkár szerint ötszázzal több pedofil bűnöző járkálna az utcákon, ha most baloldali kormány lenne.

2024. 03. 04. 14:07
Parlament Országgyűlés
Fotó: Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ötszázzal több pedofil bűnöző járkálna az utcákon, ha most baloldali kormány lenne – fogalmazott Dömötör Csaba napirend előtt az Országgyűlésben. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Hajnal Miklós felszólalására reagálva emlékeztetett, 

a baloldal sosem támogatta a gyermekvédelem ügyében a kormányoldal által javasolt szigorításokat. 

A momentumos képviselő arról beszélt, továbbra sincsen válasz arra, hogy miért adott kegyelmet K. Endrének Novák Katalin és Varga Judit, továbbá egy ország igazságérzete követeli a kegyelmi ügyek indoklásának nyilvánosságra hozatalát, ezért arra kérte a kormányoldalt, hogy álljanak a kegyelmi botrányban az átláthatóság oldalára, és támogassák pártja azon javaslatát, hogy az államfőnek nyilvánosan kelljen megindokolnia kegyelmi döntéseit, azokat pedig tegyék közzé az igazságügyi tárca honlapján.

Dömötör Csaba minderre úgy válaszolt, mivel ezekben az ügyekben az államfő önállóan dönthet, ő adhat tájékoztatást, hogyan viszonyul e kérdéshez, hiszen itt a kormánynak nem osztottak, nem osztanak és nem is fognak lapot osztani.

– Ha pedofil-bűncselekményekről van szó, akkor ott nincs helye semmiféle toleranciának, kegyelemnek

 – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, a kormányzat átfogó vizsgálatot indított, és törvényszigorítást kezdeményez a témában.
Emlékeztetett arra is, hogy a kegyelmi ügyben érintett köztársasági elnök és az ügyről a kormányt nem tájékoztató igazságügyi miniszter távozott a közéletből.

A szocialista Gurmai Zita a napirend előtti felszólalásában azt nehezményezte, hogy gyógyszerész nélkül is működhetnének patikák, valamint hogy egy kézbe adnák a kórházak ellátását biztosító gyógyszertárakat. Megítélése szerint ha megvalósulnak a gyógyszerbeszerzés központosítására vonatkozó elképzelések, azzal tovább szaporítják az elmúlt 14 év fideszes bűneit az egészségügyben.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy reagált, akár tankönyvi példa is lehet, ami elhangzott, hiszen a gyógyszergyárak és -kereskedők lobbitevékenysége felszólalást vásárol a Parlamentben. Közlése szerint a kormány arra törekszik, hogy minél inkább a betegek érdeke érvényesüljön, ne a gyógyszergyártó és -forgalmazó cégeké, azaz minél többféle gyógyszert minél olcsóbban tegyenek elérhetővé. 

– A mostani ellenzék szakmai szempontok helyett tisztán üzletnek tekintette ezt az ágazatot, megengedve a gyógyszerészek kiszorítását innen, ehelyett ez a kormányzat támogatta a patikusokat abban, hogy megvásárolhassák a gyógyszertárakat 

– hangsúlyozta az államtitkár.

Az ukrán méz beáramlása miatt nehéz helyzetbe került magyar méhészek problémáit firtató jobbikos Bencze János felszólalására Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, a magas cukortartalmú kínai műméz egész Európát ellepte, ám Magyarország az európai mézpiac rendbetételének legelkötelezettebb zászlóvivője. Ugyanakkor februárban olyan ágazati jelzéseket kaptak, hogy elfogyott vagy az adott piaci áron nem érhető el Magyarországon vegyes méz; az ukrán mézre kivetett tilalmat azért vonták vissza, hogy az ágazat ne omoljon össze, a kereskedők teljesíteni tudjanak, így ne listázzák ki őket a kontinens nyugati felén a megrendelők.

Napirend előtt szólalt fel Csárdi Antal (LMP) is, aki arról beszélt, hogy a kormány elindította a sóskúti akkumulátorbontó üzem kiemelt beruházássá minősítését. Szerinte minden település veszélyben van, a kormány nem a magyar embereket, hanem a profitérdekeket képviseli.
Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára úgy reagált: Magyarország tőkeszegény ország, ahhoz, hogy elérjék az EU fejlettségi szintjének átlagát, külföldi tőke bevonására van szükség. Értékelése szerint 

meggondolatlanság, amit az LMP csinál, és ellenkezik a nemzeti érdekekkel. 

Azzal egyetértett, hogy szükséges a helyiek megkérdezése, ugyanakkora arra is rámutatott: ezekért a beruházásokért közelharc folyik.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Ladóczki Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.