Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Csaknem kétszázmilliós pénzmosás miatt emeltek vádat Hadházy ügyvédje ellen

Csaknem kétszázmilliós pénzmosással vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség Hadházy Ákos egyik bizalmasát, Vancsura István kecskeméti politikust, ügyvédet – tudta meg a Magyar Nemzet. A nyomozás során begyűjtött adatok szerint Vancsura segítette tisztára mosni egyik ismerőse korrupcióból szerzett vagyonát.

2024. 03. 12. 14:08
HADHÁZY Ákos
Budapest, 2019. január 5. Hadházy Ákos független országgyûlési képviselõ beszél a Kossuth téri kormányellenes tüntetésesen 2019. január 5-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen nagy értékre, társtettesként, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben meghatározott szolgáltatóként, a szolgáltató tevékenységével összefüggésben elkövetett pénzmosás bűntette miatt néhány hete vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Vancsura István ellen – derült ki a főügyészség lapunknak adott válaszából.

A kecskeméti önkormányzati képviselő és ügyvéd Hadházy Ákos szoros szövetségese, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egykori magas beosztású vezetője.

 Vancsura emellett alapítója a közélet megtisztulását hirdető Magyar Korrupcióellenes Szövetségnek, illetve Hadházy meghatalmazott jogi képviselőjeként több esetben segítette a független országgyűlési képviselőt a korrupcióellenes harcban.

Éppen ezért megdöbbentő, hogy még 2022 májusában a fenti bűncselekmény miatt házkutatást tartottak az ügyvédnél és gyanúsítottként hallgatták ki.

A vádemelésre majdnem két évvel később, idén februárban került sor. A Vancsura elleni vád háttere a volt pénzügyminisztériumi tisztségviselőket is érintő eljáráshoz kapcsolódik. Utóbbi ügyben a vádirat azt tartalmazza, hogy az elkövetők bűnszövetségben, vesztegetések útján részben a magyar állami költségvetésből, részben európai uniós támogatásból finanszírozott pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket. 

Ügyvédként követhetett el pénzmosást

Hadházy bizalmasa a vád szerint a bűnbanda egyik, nagy összegű vesztegetési pénzhez jutott tagjának nyújtott segítséget. A férfi ugyanis egy idő után tartott a lebukástól, ezért a vagyon eredetének elfedése érdekében olyan hamis okiratot készített, amely szerint egyik hozzátartozója 180 millió forintnak megfelelő összegű forintban és devizában lévő készpénzes megtakarítását 2015. augusztus 15-én megőrzésre, hasznosításra és széfekben történő elhelyezésre adta át neki. 

Ehhez a kitalált történethez kért segítséget a vád szerint ismerőse Vancsura Istvántól, aki 2022 év elején ügyvédként ellenjegyezte ezt a hamis okiratot.

 A főügyészség lapunknak adott tájékoztatása szerint a kecskeméti politikus ügyvédként úgy járt el, hogy tisztában volt azzal, a készpénz korrupcióból származik, ráadásul azt is igazolta, hogy a pénzt ismerőse előtte mint ügyvéd előtt vette át.

Vancsurát mindezek mellett a KNYF még két rendbeli, gondatlanságból, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben meghatározott szolgáltatóként elkövetett pénzmosás vétségével is vádolja.

Borítókép: Hadházy Ákos (Fotó: Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.