Mozgalmas ünnepnapra készülhetünk március 15-én + térkép

A nemzeti ünnep előestéjén átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Március 15. pedig a hagyományosnak mondható zászlófelvonással kezdődik, ezt követően ünnepélyes huszármenet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol fél 11-kor díszünnepség kezdődik, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

2024. 03. 14. 4:55
Lugas
Budapest, 2023. március 15. Ünnepi mûsor a Magyar Nemzeti Múzeum elõtt tartott megemlékezésen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján Budapesten 2023. március 15-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományokhoz híven idén is már március 14-én elkezdődnek a nemzeti ünnep központi programjai, ekkor adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat az Országházban. A 76 éve alapított Kossuth-díjat, a legelismertebb állami kitüntetések egyikét a kulturális élet kiemelkedő szereplői vehetik át egy időben a Széchenyi-díjjal, amely a tudományos élet kiemelkedő képviselőinek elismerésére szolgál. Emellett kiosztják a Táncsics Mihály-díjat, amellyel évről évre a kiemelkedő teljesítményű újságírókat díjazzák.
Az 1848-as forradalom napján, március 15-én reggel 9-kor a szokásoknak megfelelően felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth Lajos téren, amit egy ünnepélyes huszármenet követ a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol

fél 11-kor díszünnepség kezdődik, amelynek részeként beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

március 15-i programok
Március 15-i programok Budapesten

Az ellenzék Budapest különböző helyszínein ünnepel március 15-én. Idén a baloldali pártok nem tartanak közös demonstrációt, bár Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Szabad sajtó útján mond beszédet, és várhatóan a polgármesterjelölteket is bemutatja. A balliberális erők fő rendezvénye is itt várható 17 órakor. Az ünneplők előtt beszédet mond Karácsony Gergely főpolgármester. A rendezvényről részleteket nem árultak el a szervezők, azonban azt állították, hogy számos civil szervezet is a szervezők között van. A DK már jelezte, hogy csatlakozik az eseményhez, a Momentum viszont eddig csupán egy úgynevezett forradalmi pikniket hirdetett meg, amelynek helyszínét Nagytétényben jelölték meg. A párt II. Nagytétényi forradalmi piknikjére ünnepi beszédeket terveznek a családi programok és koncertek mellett. Azt azonban egyenlőre nem tudni, ezen a helyszínen kik mondanak beszédet.

Szintén a délutáni órákra szervez ünnepi rendezvényt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, amely eddig soha nem látott vezetői válsággal küzd. Most viszont bejelentették, hogy „hídfoglalással” egybekötött megmozdulást fognak szervezni. A rendezvényen a tervek szerint az EP-listavezetőjük, regnáló és támogatott polgármestereik és a két társelnökük is beszédet fog mondani.

Magyar Péter 15 órakor az Andrássy úton fog megemlékezést tartani. Varga Judit egykori igazságügyi miniszter volt férje pontos programmal egyelőre még nem jelentkezett, arra azonban tett utalást, hogy valamilyen bejelentésre készül, és az elmúlt hetek információi szerint pártalapításban is gondolkodhat.

Szintén 15 órára a Mi Hazánk mozgalom a Pilvax közben szervez rendezvényt, ahol a pártelnök mellett felszólal az EP-listavezető, a főpolgármester-jelölt és Dúró Dóra is. A párt ünnepsége nemzetközinek is mondható, ugyanis részt vesz rajta Roman Fritz lengyel parlamenti képviselő is.

Ugyancsak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ünnepén, március 15-én nyílt nap lesz az Országházban.

Az érdeklődők 10 és 18 óra között tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. A belépés mindenki számára ingyenes, előzetes regisztrációra nincs szükség. Az épületbe kizárólag biztonsági átvizsgálás után lehet belépni. Nagyobb méretű táskák, csomagok, illetve közbiztonságra különösen veszélyes eszközök nem vihetők be. A Látogatóközpontban A magyar törvényhozás ezer éve elnevezésű kiállítás is várja az érdeklődőket 9 és 17 óra között.
Emellett számos előadás, kiállítás, zene, tánc- és irodalmi program, történelmi séták és ingyenes családi rendezvényeket tartanak a nemzeti ünnepen. A forradalom tiszteletére fegyverbemutató is lesz a megújuló Budavári Palotanegyedben, amelyet lovas huszárok töltenek meg. A legtöbb esemény ingyenes, de a népszerűbb programoknál előzetes regisztráció szükséges a részvételhez.

 

Így változik a fővárosi közlekedés március 15-én

A nemzeti ünnephez kapcsolódó programok miatt március 15-én, pénteken közúti korlátozásokra, és emiatt közösségi közlekedési változásokra kell készülni a belvárosban – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a BKK. Az Erzsébet híd egész nap, a Szabadság híd délután lesz zárva, emellett lezárások lesznek délelőtt a Kossuth Lajos tér–Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Múzeum körút–Kálvin tér útvonalon, illetve egész nap az Andrássy út Nagykörúton belüli szakaszán.

A BKK azt javasolja a gépjárművel közlekedőknek, hogy kerüljék el a belvárost. A társaság a kötöttpályás közlekedési eszközök, különösen a metrók használatát javasolja, a bkk.hu/nemzetiunnep oldalon pedig folyamatosan tájékoztatja ügyfeleit a közösségi közlekedési változásokról.

A BKK járatai március 15-én a vasárnap és ünnepnapokon érvényes menetrendjük szerint indulnak, azonban az ünnepi programokhoz kapcsolódóan nagyobb térségi lezárások lesznek, amelyek jelentősen érintik a közösségi közlekedést is.

 

Közúti közlekedés

Az ünnepi megemlékezések miatt lezárják a Pollack Mihály teret csütörtökön éjféltől pénteken éjfélig, majd pénteken hajnali három órától 16 óráig a Múzeum körutat, a Múzeum utcát, valamint a Bródy Sándor utcát a Pollack Mihály tér és a Múzeum körút között.

Lezárják pénteken a Kossuth Lajos teret 10.30-ig, továbbá a Kálvin teret és az Astoriát is 10 és 12 óra között.

Szakaszos és időszakos lezárásra kell számítani a Kossuth Lajos tértől az Akadémia utca–Széchenyi István tér–József Attila utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Múzeum körút útvonalon 9.30-tól várhatóan 10.30-ig.

Szintén lezárják pénteken a Szabadság hidat 12 és 20 óra között.

Lezárják az Erzsébet hidat és a Szabad sajtó út–Kossuth Lajos utca útvonalat pénteken 6 órától szombaton hajnali három óráig, hét órától lezárásra kell készülni a Rákóczi úton is az Astoria és a Blaha Lujza tér között rendezvény miatt.

Lezárják az Andrássy utat az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között rendezvény miatt 8 és várhatóan 21 óra között.

Szakaszos és időszakos lezárásra kell számítani a Jagelló út–BAH-csomópont–Alkotás utca–Krisztina körút–Vérmező út–Margit körút–Margit híd–Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Andrássy út–Hősök tere–Dózsa György út–Kerepesi út–Hungária körút–Üllői út–Ferihegyi repülőtérre vezető út–4-es főút útvonalon motoros felvonulás miatt. Az érintett BKK-járatok forgalmát a lezárások néhány percre korlátozhatják.

Közösségi közlekedés

  • A 2-es, a 2B és a 23-as villamos a Jászai Mari tér és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között nem közlekedik üzemkezdettől 10.30-ig.
  • A 100E autóbusz 4.30 és 16.30 között nem érinti a Deák Ferenc tér és az Astoria megállót; csak a Kálvin tér és a Liszt Ferenc Airport 2 között közlekedik. A Kálvin térnél 10.00 és 13.00 között az Üllői út túloldalán a Szabó Ervin tér előtt lehet felszállni az autóbuszokra. A Deák Ferenc tér és a Kálvin tér között az M3-as metró igénybevételét ajánlják.
  • A 47-es és a 49-es villamos a Deák Ferenc tér helyett a Batthyány térig közlekedik üzemkezdettől 20 óráig, nem érinti a Deák Ferenc tér, az Astoria, a Kálvin tér és a Fővám tér megállót.
  • A 15-ös autóbusz egész nap nem közlekedik a Boráros tér és a Kossuth Lajos tér között.
  • A 9-es autóbusz és a 72-es trolibusz üzemkezdettől 16.30-ig terelve, a Nagykörúton közlekedik, nem érinti a Szentkirályi utca és a Nyugati pályaudvar közötti megállókat.
  • A 83-as trolibusz 10 és 13 óra között rövidített útvonalon jár, nem érinti a Fővám tér, a Ráday utca, a Közraktár utca és a Czuczor utca megállót.
  • Az 5-ös autóbusz 7:30 és üzemzárás között a Döbrentei tér és a Blaha Lujza tér között nem jár. Az autóbusz a budai oldalon a Pasaréti tér és a Szent Gellért tér között közlekedik.
  • A 107-es autóbusz 7.30-tól üzemzárásig nem jár a Szent Gellért tér–Műegyetem és a Keleti pályaudvar között.

7.30 és üzemzárás között:

  • a 8E autóbusz a Döbrentei tér és a Blaha Lujza tér között nem közlekedik; Budán Kelenföld vasútállomás és a Szent Gellért tér – Műegyetem M között szállítja az utasokat.
  • A 110-es és 112-es autóbusz a Döbrentei tér és a Blaha Lujza tér között nem közlekedik. A budai oldalon az autóbuszokkal a Thomán István utca és a Móricz Zsigmond körtér között lehet utazni.
  • A 7-es és 133E autóbusz a Blaha Lujza tér és a Rudas gyógyfürdő között nem közlekedik.

A 105-ös és a 210B autóbusz terelve, a Bajcsy-Zsilinszky út–Nagymező utca útvonalon közlekedik, nem érinti a Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera megállót.

 

A belvárosi térség elérésére a metrókat, Pest és Buda között a sűrítve közlekedő M4-es metrót ajánlja a BKK.

Borítókép: Ünnepi műsor a Magyar Nemzeti Múzeum előtt tartott megemlékezésen az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján Budapesten (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.