Következő mérkőzések
Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Simicskó István: A pedofíliával gyanúsított férfi cégével áll szerződésben az újbudai önkormányzat

A Gazdagréti Szivárvány Óvodában történtek felderítése érdekében vizsgálóbiztos kinevezéséről döntött az újbudai önkormányzat képviselő-testülete, amely az eljárás idejére az óvoda vezetőjét felfüggesztette a munkavégzés alól. Simicskó István, a KDNP ország­gyűlési képviselője szerint az ügyben László Imre DK-s polgármester felelőssége is felvetődik.

2024. 03. 06. 11:57
Simicsko
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A fővárosi XI. kerület baloldali vezetésű önkormányzata egy olyan férfi cégével áll szerződéses kapcsolatban, akit egy újbudai óvodában elkövetett súlyos pedofil bűncselekménnyel gyanúsít a rendőrség – ismertette a KDNP országgyűlési frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján. Simicskó István úgy fogalmazott:

egy visszataszító, gyermekek sérelmére elkövetett súlyos bűncselekményre derült fény az elmúlt napokban, amelyet – a gyanú szerint – egy újbudai óvodában követett el egy ott pedagógiai asszisztensként dolgozó férfi, akit azóta a bíróság már le is tartóztatott.

A kereszténydemokrata politikus bemutatott egy olyan dokumentumot is, amely szerint az önkormányzatnak hatmillió forintos szerződése van a bűncselekménnyel érintett férfi által vezetett betéti társasággal, ami egy oktatási, kulturális és szolgáltatási tevékenységet végző családi vállalkozás. Simicskó István szerint

az ügyben László Imre polgármester, DK-s politikus felelőssége is felvetődik.

Hozzátette: ha tudott a pedofíliáról, akkor azonnal le kell mondania.

 

Évek óta panaszkodnak a szülők

A frakcióvezető hangsúlyozta: mindannyian megdöbbentek ezen a híren, nagyon sok szülő kereste meg őket a panaszaikkal, akik az elmúlt két-három évben jelezték az ott dolgozó óvónőknek és az óvodavezetőnek is, hogy furcsa dolgok történnek az érintett újbudai óvodában. A jelzések ellenére a panaszokat nem vizsgálták ki. A gyanúsított nevelőanyja, Gy. Ilona nagyon hosszú idő óta vezette a baloldali önkormányzatnál az óvodákat, a vezetők felettese volt. Simicskó István azokat a kérdéseket vetette fel, hogy

miért maradtak következmény nélkül a korábbi szülői panaszok, miért nem volt érdemi belső vizsgálat, hiszen évek óta tudták, hogy probléma van az óvodán belül, és ennek van-e köze ahhoz, hogy Gy. Péter nevelőanyja a baloldali önkormányzatban az óvodavezetők felettese volt.

A kereszténydemokrata politikus azt is tudni szeretné, hogy miért kellett szerződést kötnie a baloldali önkormányzatnak a pedofíliával vádolt férfi cégével, és ezt a szerződést miért nem mondták fel a mai napig az önkormányzat részéről.

Hozzátette, a pedofilokkal szemben zéró tolerancia van, mindent meg kell tenni, hogy ezeket az ügyeket kivizsgálják, és bűnhődjenek azok a pedofilok, akik egy életre sérüléseket okozhattak a gyermekek fejlődésében.

Simicsko
Király Nóra és Simicskó István vizsgálóbizottságot állítana fel (Fotó: Teknős Miklós)

 

A DK vezette baloldal eltusolta volna az ügyet

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) az elnöke ötgyermekes édesanyaként arról beszélt, hogy a magyar kormány elkötelezetten küzd a gyermekvédelemért, nálunk van a legszigorúbb gyermekvédelmi törvény, és nemsokára további szigorítások várhatók. A szülők fel vannak háborodva amiatt, hogy sötétben tapogatóznak, a Ficsak ezért felajánlotta segítségét akár szakemberek bevonásával is. A Ficsak elnöke arról tájékoztatott, hogy az óvoda régebbi dolgozóinak elmondása szerint többen jelezték Gy. Péter magatartását az óvoda vezetőjének, és szörnyű arra gondolni, hogy az elmúlt hat évben mennyi gyerekkel történhetett hasonló eset. Egy ilyen pedofil-bűncselekmény olyan súlyos traumát okoz a gyerekek és családjuk életében, ami örökre nyomot hagyhat a lelkükben, később akár felnőttként is.

Szerinte a baloldali önkormányzat és a polgármester szőnyeg alá söprik ezt a problémát, mert a mai napig nem állt fel vizsgálóbizottság, az óvodavezető még az intézményben dolgozik, a szülők félnek és nem mernek nyilatkozni.

Meg kell vizsgálni László Imre Gyurcsány-párti polgármester felelősségét, tudott-e erről az esetről, és ha igen, akkor azonnal le kell mondani, ha pedig nem, akkor azt kell vizsgálni, megfelelő vezető-e egy olyan ember, aki nem ismeri az intézményeinek a problémáit. – A szülők számára felfoghatatlan, hogy nem kerülhetett az ügy a polgármester elé – jelentette ki Király Nóra.

Olyan vizsgálóbizottság felállítását követelte, amit a helyi Fidesz-frakció vezet, és nem a DK-s kerületvezetés, mert ők az egészet továbbra is a szőnyeg alá fogják söpörni.

 

Több gyermek is áldozatul esett

Szabó László, a Fidesz–KDNP XI. kerületi frakcióvezetője lapunknak elmondta: a rendőrség február 22-én volt kint először az óvodában, az önkormányzat még több mint egy hetet várt az eset bejelentésével. A lakosság semmilyen tájékoztatást nem kapott, ahogy az óvodások szülei sem, pedig február végén az önkormányzat tudta, hogy kik azok a gyerekek, akik a bűncselekmény áldozatai lettek.

Mint az önkormányzat szülőknek írt leveléből kiderült, több gyermek is bűntett áldozata lett.

Lapunknak arra a kérdésére, hogy a DK-s politikus vezette önkormányzat mikor szerezhetett tudomást a pedofil bűncselekményről, a frakcióvezető úgy reagált: ennek kiderítésére egy vizsgálóbizottságot kell felállítani, amely majd megadja a választ. Az szinte világossá vált, hogy az óvodavezető tudott a törvénysértésről, a szülők közül többen is egyértelműen elmondták, hogy ők jelezték az óvónőknek, akik értesítették az óvodavezetőt.

Az óvodavezető intézkedett, és Gy. Pétert egy másik csoportba helyezte, vagy egy gyerek váltott csoportot, ebből következően egyértelműnek mondható: tudatában volt a történéseknek

– világított rá Szabó László.

Úgy folytatta: komoly intézkedéseket nem tettek, mivel féltek valamitől. De hogy ez a félelem az óvodavezetőben volt-e, és nem mert jelezni az önkormányzat vezetésének, mivel ott dolgozott Gy. Péter anyja, vagy jelezte, és a baloldali kerületvezetés ennek ellenére nem távolította el a fiatalembert az intézményből, az a mai napig nem derült ki. A vizsgálóbizottság egyik fő célja ennek a felderítése – szögezte le a frakcióvezető. Hozzáfűzte, az óvodavezető felelősségét fogják első körben vizsgálni, a fegyelmi tanács működtetését a Fidesz–KDNP frakciója támogatni fogja. Arra a kérdésre, hogy most miért tervezik az óvodavezető eltávolítását, amikor tegnap még arról beszéltek, hogy Gy. Pétert megilleti az ártatlanság vélelme, Szabó László úgy felelt: valószínűleg rájöttek arra, hogy a közösségi médiafelületekről és a szülők nyílt leveleiből kiderült, hogy volt probléma, a pedofília bűncselekményének megvalósulását viszont a rendőrség fogja megállapítani. Az, hogy pedofília gyanújával kapcsolatos észrevételeket tettek az óvodában a szülők és a pedagógusok is, teljesen egyértelművé vált – fejezte ki a frakcióvezető.

Újbudai közgyűlés
Szabó László frakcióvezető szerint az óvodavezető tudott a pedofil bűncselekményről (Fotó: Teknős Miklós)

 

Nem mond le a polgármester és helyettese

A baloldali többségű XI. kerületi önkormányzat rendkívüli ülést hívott össze szerda délelőttre. Ritkaság, de most megtörtént, hogy

zárt ülést rendeltek el, amelyen a sajtó képviselői nem vehettek részt.

Az ülés zárttá tételét viszont csak a nyilvános ülés megkezdése után lehet többségi szavazással elrendelni, de László Imréék már a nyilvános ülésről is ki akarták zárni a sajtót. Szabó László telefonon érte el a jegyzőt, aki megerősítette, hogy a sajtó bemehet az ülés elejére, de a biztonsági őrök felsőbb utasításra így sem akarták beengedni a jelen lévő riportereket. Végül néhány perc „felkészülési idő” után bemehettek a stábok, és meghallgathatták a napirend előtti hozzászólásokat.

Még ezek megkezdése előtt a homoszexualitását nyíltan hangoztató Barabás Richárd párbeszédes alpolgármester azt fejtegette, hogy egy folyamatban lévő, nem politikai természetű rendőrségi ügyről van szó, az önkormányzat pedig minden olyan lépést megtesz, amit egy felelős fenntartónak gyorsan és hatékonyan meg kell tennie. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy mióta tudnak az ügyről. Semmilyen kérdésre nem volt hajlandó felelni sem László Imre, a városrész Gyurcsány-párti polgármestere, sem Erhardt Attila, a köznevelésért felelős terület vezetőjeként a XI. kerület momentumos alpolgármestere. Egyikük sem volt hajlandó lemondani, Erhardt látványosan rázta a fejét, amikor erre felszólították.

 

Nem vállalja a felelősséget a baloldal

Elvetette a baloldal a Fidesz–KDNP arra vonatkozó javaslatát, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel – nyilatkozta Szabó László a Magyar Nemzetnek a zárt testületi ülés után. Ezenkívül nem támogatták azokat az indítványokat sem, miszerint az óvodai pszichológusok számát növeljék meg ideiglenesen, illetve hozzanak létre egy anonim bejelentő felületet, ahol lehetőséget biztosítanának a szülőknek és az óvodai dolgozóknak ilyen bűncselekményekkel kapcsolatos információk közlésére. A frakcióvezető a zárt ülés miatt a határozati javaslatokat sem ismertethette, de annyit elmondott, hogy az egész testületi ülésen olyan érzése volt, mintha két alternatív valóság létezne egymás mellett.

Meghallgatták a rendőrkapitány beszámolóját, aki kronológiai sorrendben ismertette az eseményeket, valamint tájékoztatott egyes eszközök lefoglalásáról, amelyeken bizonyítékokat találtak, ezek alapján került Gy. Péter előzetes letartóztatásba. Ehhez képest az óvodavezető, a szülői munkaközösség vezetője és az önkormányzat vezetése tagadta, hogy bármilyen jelzés érkezett volna bárkihez a fiatalemberrel felmerült gondok miatt.

Mindannyian tudjuk, hogy a rendőrség névtelen feljelentés alapján nem helyez letartóztatásba valakit, egyértelmű, hogy vannak bizonyítékai valamilyen bűncselekményre

– vonta le a következtetést Szabó László. Hozzáfűzte: az önkormányzat váltig állítja, hogy nem érkezett jelzés hozzájuk, ezzel szemben pedig sorra jelentkeznek a szülők és az óvodapedagógusok, beszámolva a problémákról.

Az önkormányzat késő délután közleményt adott ki a zárt ülésről, egyéb információt nem oszthattak meg a képviselők.

Borítókép: Simicskó István és Király Nóra (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.