Hárítja a felelősséget az újbudai pedofilbotrányban az önkormányzat

Vizsgálóbiztost neveztek ki a Gazdagréti Szivárvány Óvodában történtek felderítésére.

Forrás: MTI2024. 03. 06. 19:14
LÁSZLÓ Imre
Budapest, 2019. november 27. László Imre, a XI. kerület DK-s polgármestere a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdagréti Szivárvány Óvodában történtek felderítése érdekében vizsgálóbiztos kinevezéséről döntött szerdai ülésén az újbudai önkormányzat képviselő-testülete, amely az eljárás idejére az óvoda vezetőjét felfüggesztette a munkavégzés alól – tájékoztatta a XI. kerületi önkormányzat az MTI-t.

Sajtóinformációk szerint

szexuális kényszerítés miatt folyik nyomozás egy, az újbudai óvodában pedagógiai asszisztensként dolgozó férfi ellen.

A közlemény szerint a rendkívüli ülést Újbuda polgármestere, a DK-s László Imre kezdeményezte, aki elmondta: „mélységesen megdöbbentette az eset”. László Imre részletes tájékoztatást adott a Szivárvány óvoda ügyében tett eddigi önkormányzati lépésekről, amit a testület ellenszavazat nélkül elfogadott.

A polgármester úgy vélte azonban, hogy az ilyen ügyek során az első és legfontosabb a gyermekek nyugalmának és egészséges fejlődésének biztosítása, ezért az óvodában folyamatosan rendelkezésre áll gyermekpszichológus, emellett a városvezetés felkérte Herczog Mária gyermekvédelmi szakembert, hogy szakértelmével személyesen segítse a gyerekeket, a szülőket és az óvodai dolgozókat.

Az ülésen a képviselők vizsgálóbiztos kinevezéséről döntöttek. Az eljárás idejére a képviselő-testület az érintett óvoda vezetőjét felfüggesztette a munkavégzés alól,

erre az időszakra az Észak-Kelenföldi Óvoda igazgatóját kérte fel az intézmény vezetésére. Továbbá a testület megbízta a kulturális és köznevelési bizottságot, vizsgálja meg, milyen további intézkedésekkel lehet erősíteni és javítani a gyermekvédelem helyzetét a kerületben – közölte a balliberális vezetésű önkormányzat.

Emlékeztettek: a sajtóban jelent meg, hogy bár az ügyben érintett dolgozóra már az előző munkahelyén is érkezett panasz, ennek ellenére nem szüntették meg munkaviszonyát, hanem áthelyezték a gazdagréti óvodába. Emiatt indítványozták, hogy a vizsgálat terjedjen ki az előző, fideszes városvezetés ideje alatt zajlott 2018-as munkahelyváltás körülményeire is.

Simicskó István országgyűlési képviselő a testületi ülés előtt ismertette, hogy a XI. kerületi önkormányzatnak hatmillió forintos szerződése van az ügyben letartóztatott, pedagógiai asszisztensként dolgozó férfi által vezetett betéti társasággal, ami egy oktatási, kulturális és szolgáltatási tevékenységet végző családi vállalkozás. Szerinte az ügyben László Imre polgármester, DK-s politikus felelőssége is felvetődik. Ha tudott a pedofíliáról, akkor azonnal le kell mondania – közölte.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) elnöke olyan vizsgálóbizottság felállítását követelte a körülmények feltárására, amit a helyi Fidesz-frakció vezet, és nem a DK-s kerületvezetés, mert ők az egészet továbbra is a szőnyeg alá fogják söpörni.

A képviselő-testület végül elvetette a fideszes kezdeményezést. Szabó László, a kerületi Fidesz–KDNP frakcióvezetője lapunknak elmondta, hogy nem támogatták azokat az indítványokat sem, hogy az óvodai pszichológusok számát növeljék meg ideiglenesen, illetve hozzanak létre egy anonim bejelentő felületet, ahol lehetőséget biztosítanának a szülőknek és az óvodai dolgozóknak ilyen bűncselekményekkel kapcsolatos információk közlésére. – Az önkormányzat váltig állítja, hogy nem érkezett jelzés hozzájuk, ezzel szemben pedig sorra jelentkeznek a szülők és az óvodapedagógusok, beszámolva a problémákról – mutatott rá a frakcióvezető.

Borítókép: László Imre a Fővárosi Közgyűlés ülésén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.