A Gyurcsány-módszer működés közben Újpesten

Az Origó az újpesti példán felbuzdulva lépésről lépésre összeszedte, hogyan is működik a gyakorlatban a Gyurcsány-módszer.

2024. 04. 07. 18:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyurcsány-módszer első szabálya: vegyél egy törekvő, de nem túl erős képességekkel megáldott kollégát, és told magad elé – írta cikkében az Origó.

Adva volt Budapest IV. kerületében egy kétszer is megbukott helyi Gyurcsány-ember, Trippon Norbert, aki a botrányai miatt maga elé tolt egy, még helyben le nem járatódott szereplőt, a Heves vármegyéből idepottyant, momentumos Déri Tibort. Déri Tibor kellően törekvő volt, hogy vállalja az eldobható ember szerepét a mögötte sorakozó, kilenc év alatt kiéhezett Gyurcsány-fiúkkal: Trippon Norberttel és Varjú Lászlóval.

Második szabály: soha ne hagyj az eldobható emberednél hatalmat. Déri ugyan megnyerte a választást, de semmit nem hagytak a kezében – mutatott rá a lap.

Trippon Norbert helyi Gyurcsány-emberként már 2020 januárjában magához utalt valamennyi, komoly közpénzzel kapcsolatos hatáskört. Így például valamennyi közbeszerzésben a város polgármestereként járhatott el a teljes ciklusban. A kedvéért még a közbeszerzési szabályzatot is módosították.

Jól mutatja Trippon Norbert hatalmát, hogy már 2020 februárjában ő volt az, aki újabb hitelt vett fel Újpestnek, megemelve ezzel a városrész hitelkeretét. Tette ezt egy olyan helyzetben egyébként, amikor is Újpest korábbi, fideszes városvezetése kilencmilliárd forintnyi tartalékot hagyott örökül számukra. Csak hát a Gyurcsány-módszer harmadik szabálya az, hogy éld fel és oszd szét a haveroknak a tartalékokat, kötelezd le az embereidet: ez történt Újpesten is.

Hárommilliárd forinttal nőtt a személyi kiadások összege a jobboldali városvezetés ilyen jellegű kiadásaihoz képest. Mindeközben persze a beruházások és a fejlesztések pont fordítva változtak.

 

Trippon Norbert. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

A legfontosabb szabály

És hogy mi a legfontosabb szabálya a Gyurcsány-módszernek? Hát az, hogy ha megszerezted a hatalmat, akkor hozd helyzetbe a haverokat, és velük lapátoltasd ki a közpénzt! Nos, ezt Trippon és a DK-s csapat szorgosan teszi Újpesten – írta az Origó.

A lap példaként felidézte, hogy korábban Tripponék a a környezetvédelemre hivatkozva lehetetlenítették el a Magyar Íjászszövetség csarnoképítését, és hoztak össze egy sötét ingatlanügyletet, amelyben jelenleg több bűncselekmény miatt is nyomozás folyik. Az eredmény pedig egy ronda szellemház az erdő szélén. 

Tripponék szerint az viszont nem károsítja a természetet, hogy ha egy újabb 220 lakásos társasház építését engedélyezik. A társasház építéshez módosítani kellene a kerületi építési szabályzatot is, de ez is belefér.

A 2020. júniusi képviselő-testületi ülésen a településrendezési terv módosítását kezdeményezték, azért, hogy öt nagy ingatlanon egy 220 lakásos társasház épülhessen az Íves utca keleti oldalán. A korábban fejlesztési területnek minősülő terület átminősítése jelentős értéknövekményt okozna a beruházónak, azonban jelentős nehézséget a kerületi önkormányzatnak.

Ha esetleg elgondolkodunk, hogy Tripponék hogyan lehetnek ennyire szigorúak az íjásszövetséggel, és hogy ilyen elnézők a társasház-építést végző INCASE Ingatlanforgalmazó és -fenntartó kft.-vel, akkor nem kell sokat keresgélnünk a válaszért.

Azért, mert egy régi baloldali oligarcha építheti meg a társasházat

– írta a lap.

A cég ügyvezetője Ferjancsik János, korábbi világbajnok magyar vívó. A cég tulajdonosa pedig a Nipomo Ingatlan Kft., amely mögött egy bizonyos Nagy György oligarcha áll. Az ingatlanfejlesztő korábban a Bajnai Gordon-féle, 1990-ben alapított Wallis Holding tulajdonostársa volt, a csoportot egészen 2000-ig vezérigazgatóként irányította. Számos céges érdekeltséggel rendelkezik, és olyan szépen fialtatta a befektetéseit, hogy 2019-ben a 37. leggazdagabb magyarként hivatkozott rá a Forbes.

Olyan jól megy neki az üzlet az újpestihez hasonló beruházásokból, hogy néhány éve Los Angeles villanegyedében vásárolt magának 6,1 millió dollárért egy villát.

Az Origó helyi forrásokból úgy tudja: Trippon Norbert azt kérte, hogy a választásig halasszák el a fenti ingatlanok átminősítését, hogy elkerüljék a botrányt. Viszont ha nyáron megválasztják, utána már nyugodtan nyélbe üthetik a sötét ingatlanügyletet. Trippon a fejébe vette, hogy most már teljesen eltakarítja Dérit az útból, ezért a következő ciklustól valódi teljhatalmat akar magának.

A Gyurcsány-módszer ötödik fontos szabálya ugyanis, hogy amikor már nincs szükséged az emberedre, akkor gyorsan szabadulj meg tőle. Mert a leglényegesebb mind közül, hogy magadnál tartsd a hatalmat és a pénzt, ameddig csak lehetséges – olvasható az Origó összefoglalójában.

 

 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.