Az EU kudarcot vallott

A magyar elnökség hozzájárulhat a célok megvalósításához.

2024. 04. 09. 9:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi év, 2023 az Európai Unióban (EU) a kudarc éve volt – fogalmazott közösségi oldalán Bóka János. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter azt írta,

 az EU kudarcot vallott abban, hogy Európa békéjének és biztonságának helyreállításában konstruktív szerepet játsszon.

 – Brüsszel a háború pártján áll, és mindent megtesz azért, hogy Európát közvetlenül belesodorja a konfliktusba. Az EU kudarcot vallott abban is, hogy érdemi segítséget nyújtson tagállamainak gazdaságuk válság utáni újraindításában és az EU globális versenyképességének megerősítésében – jegyezte meg a miniszter, aki szerint 

az EU abban is kudarcot vallott, hogy megfékezze az illegális migrációt és segítse a tagállamait külső határaik védelmében.


Bóka János hangsúlyozta, Brüsszel magára hagyta az európai gazdákat és velük szemben az ukrán oligarchák oldalára állt. – Brüsszel semmit sem tett az uniós intézményeken belüli korrupció és összeférhetetlenség megfékezésére, viszont az uniós forrásokhoz való hozzáférést nyers politikai nyomásgyakorlásra használja fel – tette hozzá.

Mint fogalmazott, 2024 az EU-ban a változás éve lehet. 

– A változás azért kell, hogy Brüsszel a háború helyett a béke oldalára álljon; a gazdasági elszigeteltség és az észszerűtlen központi tervgazdálkodás helyett a konnektivitást és a versenyképességet helyezze középpontba, csak azokat engedje belépni az EU területére, akik erre jogosultak; biztosítson tisztességes versenyfeltételeket és megélhetést az európai gazdáknak, és biztosítsa az EU szuverenitását az élelmiszer-ellátás terén; az uniós forrásokhoz való hozzáférést pedig ne politikai nyomásgyakorlásra használja fel 

– sorolta Bóka János, aki kiemelte, 2024 azt a lehetőséget hordozza, hogy az év második felében esedékes magyar elnökség hozzájárulhat ezeknek a célok megvalósításához.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.