Elképesztő állapotok uralkodnak a főváros zöld területein

Elhanyagoltság, egymásra mutogatás és a fejlesztések hiánya jellemzi a kerületi fenntartású közterületeket.

2024. 04. 21. 5:52
Terebesi erdő
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre élhetetlenebbé válik a főváros, köszönhetően a kerületi és fővárosi zöldterületek állapotának. Sok kerületben a környezetvédelemre hivatkozva nem kaszálják rendszeresen a füvet, máshol pedig különösen nagy nyomás helyeződik az önkormányzatokra, akik kénytelenek a főváros helyett karbantartani a zöldfelületeket. 

A főváros legkisebb egy főre jutó zöldterületével rendelkező kerületében, Terézvárosban eközben Soproni Tamás egy komplex park kialakítását lehetetlenítené el az új önkormányzati rendelettel, aminek értelmében a Nyugati pályaudvar mögötti területen park helyett 30 méter magas épületeket alakítanának ki. 

A hatodik kerület legnagyobb zöld erőforrása is lehet a Nyugati pályaudvar melletti Podmaniczky utcai MÁV terület. Soproni Tamás polgármester a területre közpark létesítését szóban támogatja, de eközben 30 méter magas betonmonstrumok megépítését készíti elő

– mondta el a kormánypártok VI. kerületi polgármesterjelöltje, aki elmondta, Soproni olyan VI. kerületi jogszabályt fogadtatott el a képviselő testülettel, amely a Gyurcsány Ferenc által megálmodott kormányzati negyed betondzsungelére ad engedélyt a területen. 

Elhanyagolt Óbuda

A 2019-es állapotokhoz képest évről-évre elhanyagoltabbá válnak az óbudai közterületek Puskás Péter, a kerület kormánypárti frakcióvezetője szerint.

Számos zöldfelületre egy teljes felújítás is ráférne, a parkok közül pedig számosat föl kéne újítani. Eközben azonban a ciklus elején megvalósult a pünkösdfürdői gát mögött egy nagy szabadidőparknak a létesítése, amely Tarlós István idejében lett megtervezve, és a forrást is akkor biztosították rá, de a kivitelezés már erre a ciklusra esett

– mondta el a politikus, majd hozzátette, az elmúlt években végrehajtott parkfejlesztések mind kivétel nélkül olyanok voltak, amik az előző ciklusban megnyert pályázatokon alapulnak, csak kivitelezés csúszott át erre a ciklusra. 

A zöldterületeken azonban a legnagyobb probléma Puskás szerint a hajléktalansággal van. Rengeteg hajléktalan ugyanis életvitelszerűen él a közterületen, amivel köztisztasági és közbiztonsági problémákat is okoz.

Gazdátlan Erzsébetváros 

A kerület polgármesterjelöltje, Benedek Zsolt szerint elmondható, hogy az elmúlt nagyjából öt évben a baloldal elhanyagolta a zöldfelületek karbantartását is, és faültetés helyett például Klauzál téren fakivágásokba kezdtek,

A zöldfelületek szemetesek, koszosak, sok helyen a parkokban ki van kopva a növényzet, a rekreációs területek pedig nincsenek karbantartva. Ugyanaz mondható el a zöldterületekről, mint a közterületek állapotáról, hogy Erzsébetvárosban az utóbbi időben lehasználtakká váltak a közterületek, és látszik rajtuk, hogy nincsenek rendesen karbantartva

– emelte ki a politikus, majd hozzátette, az elmúlt években egyetlen egy érdemi zöldfejlesztést sem tudott az önkormányzat végrehajtani a kerületben. Mindeközben Benedek szerint körülbelül ugyanannyi panasz érkezik a parkok és a zöldterületek állapotára, mint a közterületek tisztasági helyzetére. 

Eredménytelen Ferencváros 

Nincs megfelelő gazdája a közterületeknek Gégény Péter a kormánypártok képviselőjelöltje szerint. 

A kerületben a legnagyobb problémát az okozza, hogy a korábban jó állapotban lévő parkok, zöld felületek is elhanyagolttá váltak, fejlesztéseket pedig alig lehet látni a Ferencvárosban

– jelentette ki Gégény Péter, majd hozzátette, a magát zöldnek tituláló városvezetés emellett többször is egészséges, jó állapotban lévő fákat vágott ki, indoklás nélkül. 

A közterületek állapotára a politikus szerint számtalan panasz érkezik a lakóktól, akik kifogásolják, hogy a parkokban egyre nagyobb problémát okoznak a hajléktalanok, akik életvitelszerűen élnek a rekreációra használható zöldterületeken. 

Rengetegen panaszkodnak a lakók közül arra, hogy nem megfelelő a zöld területek karbantartása. Erre jó példa azt Üllői út, ahol a főváros és a kerület közösen tulipánokat ültetett a fák tövében, azonban a virágokkal senki se foglalkozott, amik így örvid időn belül ki is pusztultak. 

– emelte ki Gégény.

Rendezetlen Józsefváros 

Budapest egészéhez hasonlóan, a VIII. kerületben nincsenek rendesen karbantartva a közterületek Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő szerint. 

Hivatkoznak a mérlegelőkre, de én sokkal inkább azt látom, hogy nincs meg az igényesség a városvezetés részéről a zöldterületek karbantartására Józsefvárosban, mert Pikóék azzal kampányoltak 2019-ben, hogy évente 5000 négyzetméter új zöldfelületet hoznak létre, ennek azonban a nyomait sem látjuk, a tervezett 25 ezer négyzetméter zöldterületből saját bevallásuk szerint is ez csak pár ezernyit tudtak megvalósítani a teljes ciklusban

– jelentette ki az önkormányzati képviselő, majd hozzátette, a kerület balliberális vezetése becsapta a józsefvárosiakat, mert nem hogy nem jöttek létre új zöldfelület, de még csak meg sem újítottak, közel ennyit sem. 

A politikus szerint ugyanakkor az elmúlt öt évben az volt látható, hogy Pikó Andrásnak és a VIII. kerületi önkormányzatnak a város üzemeltetése és fejlesztése csak egy melléktevékenység, ezért pedig a zöldterületek fejlesztésének a hiánya inkább már csak egy tünet. 

Az utcáinkon és a tereinken általában nincsen rend, nem jó a közbiztonság, a hajléktalanok pedig gyakorlatilag leuralták a várost. Ezért pedig ezeket a zöld területeket nem lehet rendeltetés szerűen használni

– emelte ki Szilágyi Demeter. 

Borítókép: Terebesi-erdő (Fotó: Teknős Miklós/ Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.