Martonyi János nyolcvanadik születésnapját ünnepelték

A korábbi külügyminiszter példás életútját méltatták.

2024. 04. 05. 17:30
Konferencia keretében ünnepelték Magyarország korábbi külügyminiszterének, Martonyi Jánosnak 80. születésnapját. Forrás: Facebook/Lázár János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konferencia keretében ünnepelték Magyarország korábbi külügyminiszterének, Martonyi Jánosnak a 80. születésnapját – hívta fel a figyelmet Lázár János a közösségi oldalán.

Munkája során az univerzális értékek – a demokrácia és az emberi jogok – mellett Magyarország érdekeit sosem tévesztette szem elől – hangsúlyozta az építési és közlekedési miniszter.

Isten éltessen, János!

– írta.

Az ünnepi konferencián Gulyás Gergely is részt vett, az eseményről közösségi oldalán egy videót is megosztott.

Martonyi János 40-es évei közepén járt, amikor azt a lehetőséget megkapta és azt a célt szolgálhatta, amelyre az addigi életútja is egyfajta felkészülés volt, ez pedig az, hogy Magyarország szabad lett, megszabadultunk az itt állomásozó szovjet seregektől.

– idézte fel a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: a magyar választópolgárok dönthettek arról, hogy ki vezesse az országot, és az az útirány, amit akkor kijelöltek, és ami politikai közmegegyezést élvezett akkor is, az az volt, hogy Magyarországnak oda kell visszatérnie, ahonnan a második világháborút követő időszak kiszakította, ez pedig az európai integráció és a Transzatlanti Biztonsági Védelmi Szövetség. 

Martonyi János és Mádl Ferenc volt az, aki a Polgári Együttműködés Egyesülettel, Nemzeti Körrel és az 1994–95-ben létrejött, megerősödött szervezetekkel együtt azt képviselte, kell hogy legyen nemcsak egy posztkommunista alternatíva, hanem egy hiteles polgári alternatíva is.

– hangsúlyozta Gulyás Gergely. Éppen ezért nélküle minden egészen másként történt volna, nem csupán a külpolitikában, de a magyar belpolitikában is – mutatott rá. 

Martonyi János a jog kiváló ismerője, és ahhoz a generációhoz tartozik, akinek a jog még egyáltalán nem a politikai akaratképzés eszközét jelentette, hanem olyan értékeket is hordoz, amelyekre a politikának tekintettel kell lenni, és amelyek egyébként iránymutatásul is szolgálnak. Martonyi János tudására, tapasztalataira, gondolataira ezt követően is nagy szükség lesz. Politikai életútjának az esszenciája gazdagít mindannyiunkat, és hogyha egy fejlődő és polgári Magyarországot akarunk, hogyha egy normális Európát akarunk, és hogyha érteni akarjuk a világot, akkor mindazt használnunk érdemes, amit ő mondott és leírt – mondta Gulyás Gergely.

Borítókép: Az eseményen készült kép (Forrás: Facebook/Lázár János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.