Olyan képzést indított az NMHH, amelyet korábban még senki az országban

A váci székhelyű Apor Vilmos Katolikus Főiskolán indul az egyedülálló program.

Forrás: MTI2024. 04. 05. 15:02
null
Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös felnőttképzési programot indít a digitális médiaértés támogatására, a fiatalok médiatudatosságának elősegítésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a váci székhelyű Apor Vilmos Katolikus Főiskola – közölte a programvezető a kezdeményezés pénteki ünnepélyes megnyitóján Budapesten. Kis Norbert József elmondta: egy éve készülnek az Újmédia pedagógiai felnőttképzési program elindítására, amely arról fog szólni, hogy jobban értsük az ember és az új médiatér kapcsolatát.

Ilyen képzés nem volt még Magyarországon

– hangsúlyozta, hozzátéve: a késői Z generáció, valamint az alfa generáció gyors és drámai változáson megy át, döntően az internet, az okoseszközök, a közösségi média hatására. – Másként kell tanítani, nevelni, mint korábban – hívta fel a figyelmet, majd megjegyezte, hogy a hagyományos értékekhez továbbra is ragaszkodni kell a nevelésben.

A digitális térben is meg kell tanulni mértéket, rendet tartani, egyensúlyt keresni

– szögezte le a programszervező. Rámutatott továbbá, hogy egyre fontosabb lesz odafigyelni a fiatalok érzelmi fejlődésére, és „nem szabad belekényelmesedni a mesterséges intelligencia használatába”. Kiemelte: 

a szülők döntő része passzív a digitális nevelésben, nem tud megküzdeni ezzel a feladattal. 

– Ezért is van szükség az NMHH Net-Coach programja keretében induló felnőttképzésre, amelynek fő célja a közösségépítés – mondta. Hozzátette: a tanácsadói közösség munkájának célja a gyermekek és a fiatalok médiatudatosságának előmozdítása, védelmük elősegítése és támogatása az online térben.

Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora arról beszélt, hogy olyan korszakba léptünk, amikor interaktív kapcsolatban vagyunk a médiával és „alternatív valóságok között élünk”.  Mint mondta, elmosódik a határ az ember alkotta és a természeti világ között, ez pedig új kihívást jelent.

Nem a világvége, nem armageddon, de dráma

– állapította meg a rektor, aki köszönetet mondott az NMHH-nak, amiért foglalkozik ezzel a problémával.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.