Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb fordulat: a NAV leplezheti le a fővárosi számlagyár haszonélvezőit

A rendőrségtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) került az a nyomozás, amit a hídpénzbotránnyal összefüggésben, vesztegetés gyanújával indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – jelentette be a Facebookon az ügyben korábban feljelentést tevő Budai Gyula. Mivel az adóhatóság a botrány kulcsfigurája, Vig Mór ellen egy több száz milliós számlagyár miatt már hónapok óta nyomoz, a szálak pedig összeérnek, logikus lépés, hogy a NAV munkatársai folytatják a vizsgálódást a fővárosi baloldal egyik legnagyobb korrupciós ügyében.

2024. 04. 25. 10:29
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz tette át a hídpénzbotrány ügyében, Budai Gyula feljelentése alapján, vesztegetés gyanújával indított nyomozást a rendőrség – ez derült ki a fideszes politikus csütörtökön, Facebookon közzétett bejegyzéséből

Emlékezetes, Budai a napokban a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) tett feljelentést hivatali vesztegetés miatt azután, hogy levelet kapott a hídpénzbotrányra és egy ahhoz kapcsolódó, a fővárosig elérő számlagyárra rálátó forrástól. A levélben az szerepelt, hogy a költségvetési csalással gyanúsított, számlagyáras exügyvéd, Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a Lánchíd-beruházásból „kimentett”, majd készpénzben felvett másfél milliárddal. Vig a levélíró szerint erről kizárólag a vállalkozás vezetőjével tárgyalt. 

Így juthattak el a korrupciós pénzek a Városházára

Mindebből az következik, hogy az A-Híd Zrt. által az exügyvédnek átutalt másfél milliárd forint itt cserélhetett gazdát. Budai szerint a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel. A képviselő hangsúlyozta, a levélíró úgy tudja: a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz.

Mint azt már megírtuk, a megismert adatok alapján a biztonsági cég nem lehet más, mint a Lövőház utca 7–9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt.

Magyarán, a levélíró állítása szerint a Lánchíd-beruházásból „kimentett” közpénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza Vig Mór közvetítésével. Onnan pedig az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak. 

A fővárosig ér a százmilliós számlagyár

Visszatérve az elrendelt nyomozáshoz, annak áttételéle logikus és várható lépés volt. Noha az adóhatóság legtöbbször pénzmosás és költségvetési csalás miatt vizsgálódik, indokolt esetben más bűncselekményekben is nyomozást folytathat. A Lánchíd felújításának ügye erre tökéletes példa, hiszen Vig Mór, a hídpénzbotrány, vagyis a fővárosi számlagyár főszereplője ellen a NAV már hónapok óta nyomoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanújával, és mivel a szálak összeérnek, célszerűbb, hogy a Budai feljelentése alapján megindított bűnügyben is a NAV nyomozói járjanak el.

Az exügyvédet tavaly novemberben az adóhatóság azért vette őrizetbe, mert belebukott egy sok száz milliós számlagyárba.  

A NAV az ügyben több helyszínen tartott házkutatást, és az eljárás részeként kiszálltak többek között Hegedüs Dánielhez ügyvédhez, illetve a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-hez is. Ezekből a hatósági intézkedésekből már sejteni lehetett, hogy szerteágazó ügyről lehet szó.

Készpénzzé varázsolták a közpénzt

Ez a gyanú be is igazolódott, hiszen idővel napvilágot láttak olyan információk, miszerint 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, fentebb említett Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. 

Ahogy ez lenni szokott, a jól működő gépezetbe végül hiba csúszott, hiszen a több más bűncselekménnyel is összefüggésbe hozott Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélete miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától. Ezután vonták be Hegedüst is az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

A milliárdokkal megdrágított beruházás

Megjegyzendő, hogy mindezeket a tranzakciókat megelőzte a beruházás érthetetlen megdrágítása. Karácsonyék a 2019-ben, a hatalomváltás után új közbeszerzési eljárást írtak ki a Lánchíd-beruházásra. A győztes az A-Híd lett, ugyanakkor ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát. A sokmilliárdos drágulás (bruttó 21,8 milliárd helyett 26,8 milliárd) mellett majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló projekthez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Karácsonyék mélyen hallgatnak a fővárosi számlagyárról

Az ügyben a Kehi is vizsgálatot indított, majd a közelmúltban közzétette a részjelentését, amelyben sokatmondó pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és a számlagyáras Vig Mór cége között. A dokumentum porrá zúzta Karácsonyék védekezését is: a főváros balliberális vezetése ugyanis eddig azzal érvelt, hogy a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. Csakhogy a Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez. 

Hiába sokasodnak a kérdések és derülnek ki a baloldalra nézve egyre terhelőbb információk, a főpolgármester és környezete meg sem szólal a fővárosi számlagyár ügyében, holott a Városházán lassan már fejeknek kellene hullani.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd átadásán (Fotó: Havran Zoltán)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.