Belehúzott a kormány, ennyi bölcsődei férőhelyet adtak át egy év alatt

Minden harmadik településen biztosított a bölcsődei ellátás.

Forrás: MTI2024. 05. 31. 14:27
SPS_8633
20240216 Nyíregyháza
Átadták a Kisvakond Bölcsődét
A közel 600 millió forintból kialakított intézményben, három csoportszobában összesen 36 gyermekről gondoskodnak. Az épületben korábban magánbölcsőde működött, két évvel ezelőtt azonban visszaadták a nyíregyházi önkormányzatnak. Bekerült a bölcsődefejlesztési programba, pályázati forrásból kívül-belül felújították, korszerűsítették és kettőről három csoportszobásra bővítették.

Fotó: Sipeki Péter SP
Kelet Magyarország KM
Fotó: Sipeki Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt egy évben közel ötezer új bölcsődei férőhely jött létre az országban. Vitályos Eszter, a Jászkiséren megújult bölcsőde ünnepélyes átadóján elmondta: a bölcsődei férőhelyek száma 2010-hez képest megduplázódott, már több mint hatvanötezer férőhely áll rendelkezésre az országban. – Az intézmények, szolgáltatások száma pedig több mint a négyszeresére nőtt – tette hozzá. – A három év alatti gyermekek több mint 23 százaléka számára elérhető már a bölcsődei ellátás valamelyik formája Magyarországon, ez 2010-ben csak mintegy 11 százalékuk számára volt elérhető. Az országos lefedettség is folyamatosan javul, ennek köszönhetően 2024. áprilisban már több mint 1150, azaz minden harmadik településen biztosított a bölcsődei ellátás – közölte.

– Már nincs olyan járás, ahol ne lenne bölcsődei intézmény, bölcsődei szolgáltatás 

– hangoztatta. 

Elmondta, hogy a kapacitásbővítés és a fejlesztés továbbra is folyamatos, jelenleg is több ezer férőhely építése zajlik. A bölcsődei dolgozók anyagi megbecsülése terén is értek el jelentős eredményeket: 

a bölcsődei szakemberek bére 2010-hez képest 2024-re átlagosan több a mint négyszeresére emelkedett – tájékoztatott, hozzátéve: ezen a területen is rengeteg még a tennivaló, és folytatják a fejlesztéseket.

Büszkeséggel tölti el, hogy egy olyan kormánynak dolgozhat, amelynek nincsenek fontosabb a magyar családoknál, a magyar embereknél. 

A kormányszóvivő kitért arra, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében sorra épülnek, szépülnek a bölcsődék. A bölcsődei program segíti a család melletti munkavállalást, biztosabbá teszi a család boldogulását, megélhetését is. 

A szülők részéről az elmúlt időszakban egyre nagyobb igény fogalmazódott meg a bölcsődei ellátás bővítésére, Jászkiséren is, ezeket figyelembe véve az önkormányzat pályázatot nyújtott be, és a családbarát fejlesztés megvalósítására több mint 143 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el

– tájékoztatott.

A  143 millió forint vissza nem térítendő, százszázalékos támogatás a megújult jászkiséri bölcsődében a legkisebbek fejlődését, biztonságát és boldogságát szolgálja, a korábban 26 férőhelyes óvoda a beruházás eredményeként 38 férőhelyessé bővült. 
Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője a magyar családtámogatási rendszert a világban egyedülállónak nevezte. Beszélt arról, hogy több bölcsőde is épült, megújult az elmúlt időszakban a Jászságban is. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Sipeki Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.