Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Egzotikus országokban bujkált, most Zamárdiban térne vissza a politikába a Hunvald-ügy kulcsembere

Kalandos életet élt Zamárdi egyik új polgármesterjelöltje. Czibula Csaba az Origo információi szerint elítélt bűnöző, aki kulcsembere volt az MSZP-s Hunwald György nevével fémjelzett ügynek (korábban Hunvaldként is használta a nevét). A korrupt hálózat lebukása után Czibula Csaba egzotikus országokba menekült a magyar törvények elől. Miután feladta minden korábbi szövetségesét és barátját, most Zamárdiban térne vissza. Bár függetlenként indul, a portál információi szerint a Márki-Zay Péterhez közel álló körök támogatják.

Forrás: Origo2024. 05. 30. 19:22
Budapest, 2014. június 17.
Hunvald György volt szocialista országgyûlési képviselõ, erzsébetvárosi polgármester a Kúria tárgyalótermében 2014. június 17-én. Megkezdõdött Hunvald György és Gál György, valamint négy társának milliárdos nagyságrendû korrupciós ügyek vádjával indult büntetõügyében a harmadfokú eljárás a Kúrián, döntés július elején várható.
MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czibula Csaba a rendszerváltás utáni zűrzavaros években ügyeskedte össze a vagyonát. Pályafutását pincérként kezdte, ezután a parkolási üzletbe is belekóstolt, majd megszerezte Erzsébetváros egyik hírhedt lokálját, a Piszkos Fredet. 1998-ban önkormányzati képviselőnek választották a VII. kerületben. Itt a gazdasági bizottságban vállalt szerepet. Fideszes múltja ellenére itt annyira közel került a bizottság SZDSZ-es elnökéhez, a későbbi elítélt Gál Györggyel, hogy még a gyermeke keresztapjának is felkérte a Hunvald-ügy későbbi első rendű vádlottját. Akkoriban több cikk is foglalkozott azzal, hogy a Balatonon és a horvátországi Vír szigetén is szomszédok lettek Gállal. A kapcsolat  jövedelmező volt Czibula számára, mivel 

a bírósági ítélet szerint Gál György 346 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott különböző vállalkozóktól 16 darab önkormányzati ingatlan értékesítésért cserébe

– idézte fel az Origo.

A korabeli vádirat szerint Czibula Csaba Gál György jobbkezeként az értékesítésekhez való bizottsági és testületi hozzájárulásáért cserébe nyolcmillió forintot kapott a kenőpénzből. A hírek szerint azonban a valós összeg ennél jóval nagyobb lehetett a megfelelő szavazásért cserébe.

A Hunwald vezette önkormányzat azzal is felhívta magára a hatóságok figyelmét, hogy vélhetően fiktíven alkalmazott barátokat, barátnőket, feleségeket. Egyes információk szerint Czibula akkori felesége is így kaphatott állást, amiben valódi munkát nem kellett végeznie.

Megunta az egzotikus országokat, most városvezető akar lenni

Miután barátját letartóztatták, Czibula először Horvátországba, majd Kolumbiába és Mexikóba menekült, mivel utóbbi országnak nincs megfelelő kiadatási egyezménye az európai országokkal, így ott könnyen el tudod bújni. 

Ezek után 2017-ben hazajött és terhelő vallomást tett a társaira, de már Belize-i tartózkodása idején arról lehetett olvasni, hogy a szintén oda menekülő Bróker Marcsiként elhíresült társa hollétéről is elárult volna részleteket, ha azt figyelembe vették volna a hatóságok a saját büntetése enyhítése érdekében, de ezt visszautasította a nyomozóhatóság – írták.

Decemberi visszatérése után őrizetbe vették, de később kiengedték. A büntetőügyét elkülönítették a Hunvald-ügytől, így külön perben állt bíróság elé. 

Végül felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint felbújtóként elkövetett hűtlen kezelés és kétrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

– emlékeztettek.

Luxuslakás és Márki-Zay Péter körei a Balaton-parton

Zamárdiban 2020-ban vett lakást, amit egy évvel később vélhetően kolumbiai, vagy mexikói felesége nevére íratott át, magának pedig holtig tartó haszonélvezetet jegyeztetett be az ingatlan teherlapjára. 

Czibula most a Balaton-parti városban kezdene újra politizálni. Függetlenként indul ugyan, de az Origo helyi informátorai tudni vélik, hogy a Márki-Zay Péterhez közel álló körök álltak be Czibula mögé.

– emelték ki.

Eközben a baloldali sajtó folyamatosan fideszesnek titulálja, de ő már 2006-ban távozott a Fideszből, mivel párhuzamosan szerepet vállalta a Vállalkozók Pártjában is, és a hírek szerint a baloldali barátai miatt erősen megromlott a kapcsolata a Fidesz vezetésével. Később pedig Hunwald vállalkozási tanácsadójaként hivatkoztak rá, ezért sokkal inkább tekinthető SZDSZ- és MSZP-közeli embernek Czibula. Viselkedése és meggazdagodásának története pedig jól bemutatja jellemét: egy ügyeskedő, számító ember, aki bármikor átlép a korábbi barátain, szövetségesein – írták.

Hunwald is visszatérne

Hunwald György sem mondott le a politikáról. A Magyar Nemzet korábban már beszámolt róla, hogy újra polgármester akar lenni Erzsébetvárosban. Hunwald most a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Lokálpatrióták Erzsébet Városáért Egyesület színeiben indul, mivel a két szervezet megállapodott, hogy közösen indulnak a kerületben.

Borítókép: Hunwald György (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.