Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Emiatt kopik Karácsony Gergely népszerűsége

Az elemző szerint a 2022-es választási vereség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Vitézy Dávid nagy szeletet tud kiharapni az ellenzéki szavazók tortájából.

2024. 05. 29. 21:21
KARÁCSONY Gergely
Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Lakatos Péter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Batthyány Lajos Alapítvány és a PROKON Ifjúsági Szervezet és Politikatudományi Szakkollégium közös szervezésében megrendezett Budapest-vita vendége volt Deák Dániel, a XXI. Századi Intézet vezető elemzője, Gáspár Kristóf, a Paradigma Intézet elemzője, Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője és Schlanger Márton, a Republikon intézet kutatója. A kerekasztal-beszélgetés részeként Deák Dániel elmondta:

Karácsony Gergely kizárólag az utóbbi hetekben kezdett el kampányolni, Szentkirályi Alexandra pedig egy teljesen új típusú kampányt próbál ki,

és döntően az online térben tevékenykedik. Vitézy Dáviddal kapcsolatban az elemző azt mondta, egy jó indítást követően bejátszott Magyar Péter hatása, ami elvette róla a figyelmet.

Schlanger Márton a Republikon Intézet kutatásával kapcsolatban elmondta: Karácsony Gergely támogatottságának csökkenése két mérés között annak tudható be, hogy az első mérés végzésekor még nem jelentette be az indulását Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid sem. A jelöltek támogatóinak mozgósításával kapcsolatban az elemző kifejtette, Vitézy és Karácsony támogatóit mostanáig nagyobb arányban sikerült mobilizálni, mint a Fidesz-szavazókat, ami szokatlan jelenségnek számít a korábbi kampányhoz képest.

Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője szerint Karácsony és Szentkirályi ideológiai törésvonalak mentén kampányolnak, míg Vitézy továbbra is szakemberként lép fel.

A főpolgármester személye fontos lesz június 9-én este, azonban nagy kérdés, hogy a győztes a következő öt évben mit fog tudni elérni

– tette hozzá Rotyis.

Gáspár Kristóf, a Paradigma Intézet elemzője kiemelte, hogy Budapest továbbra is alapvetően baloldali város.

Nem volt a Fidesznek olyan felépített budapesti várospolitikusa, aki fel tudott volna nőni az elmúlt öt évben Tarlós Istvánhoz

– emelte ki az elemző, majd hozzátette, hogy önmagában az is kisebb csodának és a baloldal széttagoltságának volt köszönhető, hogy 2014-ben Tarlós István megnyerte a választást. Az elemző szerint a korábbi választások adataiból továbbra is látszik, hogy Budapesten többségben vannak a baloldali, ellenzéki szavazók.

Az elemző Vitézy Dávid kampányával kapcsolatban elmondta: a kampány érdekessége, hogy a főpolgármester-jelölt alapvetően a külső kerületek szavazóira lő, és nagy hangsúlyt helyez a kampányában a körúton kívüli Budapesten élőkre.

A Tisza Párt és Magyar Péter megjelenésével kapcsolatban Schlanger Márton kiemelte:

Magyar Péter nemcsak a támogatókat, hanem a platformot is elvette a baloldali pártok elől.

A Fővárosi Közgyűlés összetételével kapcsolatban a Republikon Intézet elemzője azt mondta, a Tisza Párttal való együttműködés fogja adni a többséget. 

Gáspár Kristóf kiemelte: annak ellenére, hogy Szentkirályi Alexandra a tankönyvi példák szerint tökéletes kampányt csinál, az nem Budapestnek, hanem az egész országnak szól.

Deák Dániel válaszában kiemelte: Karácsony Gergely népszerűsége Budapesten kopott, köszönhetően a 2022-es választási vereségnek és a Gyurcsány Ferenccel való kapcsolatának.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.