Érdekes helyzetet teremthetnek a pártlisták a Fővárosi Közgyűlés összetételében

Tíz lista közül lehet lehet majd választani Budapesten a Nemzeti Választási Iroda közlése szerint. A június 9-én esedékes önkormányzati választáson a fővárosi listák újra jelentős szerephez jutnak, ugyanis a kerületi polgármesterek nem kapnak helyet a Fővárosi Közgyűlésben, csak azok, akik a pártlistákon szerepelnek befutó helyen. Ezáltal teljes sorcsere alakul ki a fővárosi döntéshozatalban, ráadásul szoros végeredmény esetén megeshet az, hogy a főpolgármester nem tudhatja maga mögött a közgyűlési többséget. Fővárosi listát végül Magyar Péter pártja, a Tisza Párt is tudott állítani.

2024. 05. 07. 19:48
null
2021.11.10 Budapest Városháza, városháza eladása, Karácsony Gergely Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyen megeshet az, hogy a következő ciklus főpolgármestere azzal szembesül, hogy nem szerzett abszolút többséget, ahhoz ugyanis egyetlen pártlistán a 32+1 főt számláló közgyűlésbe 16 képviselői helyet kellene elnyernie az általa vezetett listán szereplő politikusoknak. Borítékolható, hogy szövetségeket kell kötni majd ahhoz, hogy kormányzóképes legyen az új budapesti városvezetés. 

A legfurcsább forgatókönyv is előállhat szoros eredmény esetén: a főpolgármester szövetsége kisebbségbe is kerülhet, ami jelentősen korlátozná mozgásterét Budapest első emberének.

A Fidesz–KDNP, a Mi Hazánk, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Momentum, a Munkáspárt, a Szolidaritás, a Tisza Párt, a Nép Pártján, Karácsony Gergely pártszövetsége a Párbeszéd Zöldek–DK–MSZP és Vitézy Dávid civil szövetsége az LMP-vel állított fővárosi listát.

A tíz lista megkavarhatja június elejére az erőviszonyokat a fővárosban. Ugyanis a Pulzus közvéleménykutató az LMP megrendelésére készített legfrissebb kutatása szerint Karácsony Gergely 36 százalékon, Vitézy Dávid 25 százalékon, Szentkirályi Alexandra pedig húsz százalékon áll. 

A listákra való leadott szavazatok a Tisza Párt belépésével teljesen más képet festenek, a Fidesz mindössze négy százalékkal marad le Karácsony Gergelytől, ami azt jelenti, hogy Magyar Péter pártjának színre lépése átrendezi a képviselői mandátum elosztást. Mindez számokban, 23 százalék szavazna a DK–MSZP–Párbeszéd listára, 19 százalék szavazna a Fidesz–KDNP listára, 16 százalék szavazna az LMP és civilek közös listájára, 16 százalék a Tisza Párt listájára. A kutatás szerint a Momentumra és az MKKP listájára négy százalék, a Mi Hazánk pedig három százalékot kapna, így ők nem kerülnének be a Fővárosi Közgyűlésbe, mert nem lépnék át az ötszázalékos küszöböt. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.