Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

Noha Gál J. Zoltán a fővárosi pozíciójának hivatalos megnevezése szerint Karácsony Gergely stratégiai főtanácsadója, úgy tudni, hogy az egykori szocialista kormányszóvivő valójában inkább felügyeli a főpolgármester munkáját. Gál J. e szerepének érdekes árnyalatot ad a Gyurcsány Ferenccel évtizekekkel ezelőtt kialakított jó nexusa, valamint az, hogy utóbbi még a hatalmat is az ő közbenjárásával csavarhatta ki Medgyessy Péter kezéből 2004-ben.

2024. 05. 01. 12:00
null
Forrás: Gyurcsány Ferenc és Gál J. Zoltán MTI Forrás: MeH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc egyik legfontosabb embere a Városházán Gál J. Zoltán, egykori szocialista kormányszóvivő. A Karácsony Gergely 2019-es kampányát vezető politikus a választás óta a főpolgármester stratégiai főtanácsadójaként működik, ám ebben a pozícióban valójában inkább felügyeli Karácsony munkáját. Sőt úgy tudni, hogy a beszédei mellett még a Facebook-posztjait is ő írja.

Gyurcsány embere: Gál J. Zoltán
Gyurcsány embere: Gál J. Zoltán -Fotó: MTI/Kovács Attila

Szemlőhegyi úti protekció

Gál J. apja, Gál Zoltán az MSZMP-ben, valamint annak utódpártjában egyaránt meghatározó figura volt, s kifejezetten jó kapcsolatot ápolt többek között Apró Piroskával (Gyurcsány Ferenc anyósával) is, aki az 1990-es években informálisan sok szálat mozgatott a baloldalon. A szülői nexus révén Gál J. Zoltán is a Gyurcsány család bizalmába férkőzött, ezzel alapozva meg politikai karrierjét: a 2002-es választást követően két cikluson át volt parlamenti képviselő. A Medgyessy-adminisztrációban a kormányzati kommunikáció irányításáért felelt, mígnem kiderült, hogy információkat szivárogtatott Gyurcsánynak. Bár ekkor elvesztette az állását, hamarosan a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) politikai államtitkáraként térhetett vissza a kormányba, amikor 2004-ben Gyurcsány megkaparintotta Medgyessytől a miniszterelnökséget. 

A komoly bakik ellenére is maradt befolyása Gál J.-nek

Gál J. 2006 nyarától kabinetfőnökként tevékenykedett Gyurcsány mellett, ezenkívül a kommunikációs részleget is vezette. Ebből az időszakból több nagyobb fiaskó is fűződik a nevéhez: Gál J. volt a kabinetfőnök a 2006. augusztus 20-i vihart követő tragédia idején is, amikor a tűzijáték felelőtlen szervezése miatt többen meghaltak. Végül 2008 januárjában távozott kabinetfőnöki posztjáról. Ennek ellenére befolyását megőrizte a baloldalon, 2010 és 2017 között a Vasárnapi Hírek című hetilap főszerkesztője volt, a lapot Gyurcsány szolgálatába állítva.

Gyurcsányi szólamok

Mindebből nem nehéz levonni azt a következtetést, hogy Gál J. – finoman szólva – Gyurcsány érdekeire is tekintettel végzi a munkáját a Városházán. Egy ide illő érdekes adalék, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti bemutatkozó beszédében – amelyet minden bizonnyal Gál J. írt – egyre-másra köszöntek vissza Gyurcsány Ferenc 15 évvel korábbi beszédfordulatai. 

Etikai kérdések

Etikai kérdéseket is felvető fiaskótól sem maradt mentes Gál J. Zoltánnak a Karácsony hivatalát kiszolgáló kommunikációs tevékenysége. A koronavírus-járvány első szakaszában derült ki, hogy egy olyan levélnek is a stratégiai főtanácsadó volt a szerzője, amelyről a fővárosi vezetés azt állította, hogy azt a pandémia által súlyosan érintett Pesti úti idősotthon vezetője írta. 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Gál J. Zoltán MTI Forrás: MeH 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.