Élő közvetítés
Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Hangzatos nevek, tartalom nélküli intézmények

A főpolgármester a klíma- és a bérlakásügynökség létrehozásával két ígéretét is teljesítette, azonban ezek a szervezetek az ígéretekhez képest alig kaptak feladatokat.

2024. 05. 24. 5:13
KARÁCSONY Gergely
Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Komka Péter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely 2019-ben tett ígéretei szerint a megválasztása után létre kellett volna hoznia az úgynevezett lakástársaságot, amelynek számos feladata lett volna, többek között egy komplex bérlakásprogram elindítása.

A Lakástársaság számára átadjuk azokat a telkeket, amelyeken a Társaság (EU-s támogatásokra is építve) a nonprofit lakásépítési programot megvalósíthatja

– írta 2019-es programjában Karácsony Gergely, amely szerint az ügynökség feladata lett volna a fővárosi tulajdonban lévő építési területek egy részén uniós forrásokból bérházak építése, ezzel növelve a főváros kiadható ingatlanvagyonát. Szintén a bérlakásügynökség feladata lett volna a fővárosi tulajdonban lévő lakóingatlanok kezelése, karbantartása és felújítása. 

Végül azonban Karácsony Gergely számtalan ígéretéhez hasonlóan ezt is az utolsó pillanatban, jóval kevesebb tartalommal valósította meg. A bérlakásügynökség végül 2024 első felében jött létre, és mindössze három főt foglalkoztat, akiknek a feladata a meglévő bérlakásállomány kiadásának felügyelése, a rendszer hatékonyabbá tétele, illetve az üres lakásokkal rendelkező magánszemélyek bevonása a bérlakásprogramba, ezzel növelve a kezelendő lakásállomány számát. 

A főpolgármester emellett a bérlakások építéséről szóló ígéretét is csak az utolsó pillanatban kezdte el megvalósítani, mégpedig egy újpesti egykori iskolaépület uniós forrásból történő átalakításának megkezdésével. 

Azonban a főpolgármester nem csak a bérlakásügynökséggel, hanem a klímaügynökséggel is átverte a szavazóit. 

Az Ámon Ada MSZP-s árnyékminiszter által vezetett intézmény ugyanis jelenleg többek között egy, a bérlakásügynökség feladatkörébe tartozó munkakört tudhat a magáénak. 

A klímaügynökség feladata ugyanis a főpolgármester bevallása szerint az lesz, hogy tanácsadást nyújt azoknak a társasházaknak, amelyek energetikai korszerűsítésen gondolkodnak. Az ügynökség tehát hiteleket és különböző támogatási forrásokat fog ajánlani a társasházaknak. 

Mindemellett a Karácsony Gergely hű emberének feladata a népszerűtlen és átgondolatlan, a szegényebb budapestieket hátrányosan érintő tervek nyilvánosságra hozatala, mint az idősebb gépjárművek fővárosból való kitiltásának gondolata. 

Ezt a kérdést úgy fogjuk tudni majd kezelni, hogyha folyamatosan az autós közlekedésnek a terepét, területét szűkítjük, illetve drágítjuk

– mondta Ámon Ada, Karácsony embere.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.