Élő közvetítés
Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Szijjártó Péter is járja az országot, Borsodban egy nyolcvanmilliárdos beruházást adott át

Több száz új munkahely jön létre.

Forrás: MTI2024. 05. 24. 20:21
SZIJJÁRTÓ Péter
Szikszó, 2024. május 24. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Hell Energy Magyarország Kft. beruházásátadó ünnepségén Szikszón 2024. május 24-én. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadtuk a Hell Energy nyolcvanmilliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházását, amelynek nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országában ​– jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szikszón.

SZIJJÁRTÓ Péter; KONCZ Zsófia
Fotó: MTI/ Vajda János

A nyolcvanmilliárd forint értékű projekt 240 új munkahelyet teremt, a beruházás pedig megerősíti a vállalat piacvezető pozícióját nemcsak Magyarországon, hanem Romániában, Bulgáriában, Görögországban, Cipruson és Horvátországban is, ráadásul tovább bővülhet a már jelenleg is több mint hatvan országot érintő exportpiac.

Szijjártó Péter kiemelte, a Hell folyamatos térségbeli beruházásai tanúsítják, hogy az a gazdasági kiegyensúlyozó politika, amelyre az elmúlt években komoly hangsúlyt helyezett a kormány, sikeres tud lenni.

Ennek kapcsán pedig közölte, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az elmúlt tíz év folyamán 134 nagyberuházást támogatott az állam, amelyek 1275 milliárd forintos volument képviselnek, ezek által 7700 új munkahely jött létre.  Majd hangsúlyozta, hogy a Hell egy piaci és társadalmi szempontból is kiemelt fontosságú közegben, a fiatalok között népszerűsíti Magyarországot, ezért a kormány mindig támogatni fogja a cég nemzetközi terjeszkedési törekvéseit.

 

Gazdaságilag nehéz időszak áll a világ mögött

Szijjártó Péter beszédében emlékeztetett az utóbbi évek válságaira is, amelyek nyomán a világgazdaság szereplőinek többször teljesen újra kellett gondolniuk a stratégiájukat, mindezen nehézségek ellenére a magyar gazdaság elmúlt éve is a rekordokról szólt. 

Soha korábban annyi beruházásról Magyarországon még megállapodás nem született, mint tavaly (…) Soha akkora exportja nem volt a magyar gazdaságnak, mint tavaly, 149 milliárd euró

– szögezte le.
A miniszter megjegyezte: Bár hazánk lakosságszám alapján a világranglista 95. helyén áll, a kivitel volumenét illetően a 33. a sorban.  

És ez mutatja azt, hogy mindaz, ami a magyar gazdaságban történik, az az egész világban versenyképes módon megállja a helyét (…) Nem véletlen az sem, hogy ma már a Magyarországgal kevésbé barátságos hitelminősítők, nemzetközi médiumok is kénytelenek elismerni, hogy Közép-Európában a legvonzóbb beruházási környezetet itt hoztuk létre 

– jelentette ki.

A miniszter kitért arra is, hogy a mára már nagyjából 150 ezer embernek munkát adó élelmiszeriparnak kitüntetett szerepe volt az utóbbi évek beruházási és exportrekordjaiban. Stratégiai célnak nevezte, hogy hazánk élelmiszerellátása minél nagyobb mértékben magyar emberek által, magyar alapanyagokból előállított termékekkel történjen.

Végül kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben 72 élelmiszeripari nagyberuházást hajtottak végre kilencszázmilliárd forint összértékben a kormány támogatásával Magyarországon, és ezek között voltak a Hell beruházásai is. 

A magyar élelmiszeripar erejét és ellenálló képességét mutatta néhány évvel ezelőtt még az a tény is, hogy dacára a világjárvány nyomán kialakult világgazdasági anomáliáknak, a megszakadó beszállítói láncoknak, a lezárt szállítási útvonalaknak, a magyar élelmiszeripar nem szembesült ellátási nehézségekkel

– mutatott rá Szijjártó Péter.

 

Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Hell Energy Magyarország Kft. beruházásátadó ünnepségén Szikszón 2024. május 24-én (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.