Áradnak a folyók, lezárták a győri híd alatti parkolót

Megkezdte a felkészülést a vízügy.

2024. 06. 04. 7:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előrejelzettnél több csapadék hullott a Duna vízgyűjtő területén hétvégén, így már harmadfok körüli tetőzésre számítanak a szakemberek Győr-Moson-Sopronban – írja a Kisalföld.

A vízügyes szakemberek éjjel-nappal figyelik a változó előrejelzéseket, megkezdődött a felkészülés – tájékoztatott az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban további számottevő mennyiségű csapadék eshet.

Az elmúlt három napban a Duna felső vízgyűjtőjén területi átlagban 70-80 milliméter csapadék hullott. Emellett rendkívül sok eső esett az Inn, a Traun és Enns vízgyűjtőin is.

 

Nagy a készültség

A német, osztrák és szlovák dunai előrejelzésekben még mindig jelentős bizonytalanság látszik a tetőzést illetően, hiszen a vízgyűjtőkön még mindig esik az eső. A vízügy szakemberei folyamatosan figyelik az aktuális előrejelzéseket. A mai modellek szerint a Duna szigetközi szakaszán, Nagybajcson másodfok felett, akár a harmadfokot megközelítően tetőzik a folyó a jövő hét második felében,

Budapesten a jövő hét végén várható a tetőzés, valószínűleg első fok alatt, de azt megközelítő vízállással.

A vízügy vezetése megkezdte a szervezési munkákat egy esetleges átvezénylésre. Amennyiben az előrejelzés beválik, várhatóan a jövő hét elején megkezdődhet az Országos Műszaki Irányító Törzs munkája, és eldől, hogy a vízügyeseknek melyik területeken lesz szükségük műszaki segítségre.

Több kisebb folyón is jelentős vízszintemelkedés várható. Árhullámok vonulnak le a napokban a Rábán, a Dráván és a Tarnán is.

Győrben a Petőfi híd alatti és melletti ingyenes parkolót már vasárnap délután lezárták.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a jelentős helyi csapadékok és az ezzel összefüggő bizonytalanság miatt a helyzet gyorsan változhat. A vízügyes szakemberek már most fokozott figyelőszolgálatot látnak el, ahol szükséges.

Borítókép: Korábbi árhullám Győrnél (Forrás: OVF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.